piątek, 20 czerwca 2014

Łosoś smażony na maśle z szaszłykiem owocowym

Przepis i zdjęcie archiwalne. Nie robiłam nowych zdjęć bo spieszyłam się z dzisiejszym obiadem.


Delikatna wersja łososia o owocowym smaku.


Czas : 30 minut



Składniki :



2 duże  dzwonka z łososia ( lub 4 małe )

sok z 1 mandarynki

12 truskawek

2 kiwi

2 mandarynki

sól

pieprz mielony

1 łyżka masła

2 łyżki oleju słonecznikowego

2 kostki masła do położenia na rybę



Dzwonka z łososia posolić , posypać pieprzem i skropić sokiem z mandarynki  .Zostawić na 10 minut. Na patelni rozgrzać olej .Rybę osuszyć z nadmiaru wilgoci i smażyć na rumiano z obu stron . W trakcie kiedy ryba się smaży zrobić owocowe szaszłyki z 1  mandarynki, kiwi i truskawek .Na patelnię z łososiem dodać sok z mandarynki użyty do macerowania ryby  i łyżkę masła . Chwilę ogrzewać aż sok lekko odparuje .

Podawać z pieczonymi ziemniakami .

1 komentarz:

Agna pisze...

Intrygujące połączenie! Zapisałam przepis do wypróbowania :)