sobota, 28 czerwca 2014

Miodowa surówka z marchewki, selera i jabłka


Należę do tych dla których obiad bez surówki się nie liczy. A w zasadzie lubię jeśli jest ich kilka. Jedna główna bardziej pracochłonna , a dwie inne proste typu pomidory z cebulką , pikle itp. Dziś młode jarzynki aż się prosiły by cos z nimi zrobić . Często robiłam miskę takiej mieszanki do podziału z Mamą na kolację ( lub zamiast kolacji) .Tyle , że to już nie była pora na zdjęcia i spisywanie przepisów.
Dziś zrobiłam do obiadu.



Czas: 10 minut

Składniki:

1-2 młode marchewki ( lub 1 średnia po sezonie)
1/2 dużego soczystego jabłka
1/4 małego młodego selera ( lub kawałek wielkości 1/2 średniej marchewki)
1 łyżeczka łagodnego miodu
2 łyżki oleju z pestek winogron( lub jaki kto używa )
sól do smaku
szczypta grubo mielonego kolorowego pieprzu
sok z cytryny do smaku
1 łyżeczka przegotowanej letniej wody

Obrać i umyć warzywa. Połówkę jabłka przeciąć na ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne- nie obierać .


Marchew i jabłko utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej ( dla tego nie obieram jabłka bo dociskając je do tarki ścieram tak długo , aż zostaje skórka - tak jest wygodniej).
Seler utrzeć na średnich oczkach tarki jarzynowej.


Przygotować dresing. Wymieszać olej z miodem , wodą , szczypta soli , szczyptą pieprzu. Doprawić sokiem z cytryny.


Polać utarte warzywa i jabłko dresingiem i zamieszać. Jeśli trzeba jeszcze doprawić do smaku.


Podałam do ugotowanych w bulionie kawałków kurczaka   -usunęłam z nich  skórki , chrząstki i wystające kości . Obrumieniłam mięso na odrobinie masła i podałam z ziemniakami z wody i tą surówką.

1 komentarz:

Unknown pisze...

fajne urozmaicenie do obiadu:)