Dziś robiłam delikatne pierożki o smaku szarlotki .Przepis już dawno wstawiałam na innych stronach ( na blogu nie bo jest z czasów sprzed daty kiedy zaczęłam prowadzić blog). A ponieważ zdjęcie które wtedy zrobiłam podoba mi się nie robiłam nowego.
Czas
: 1 godzina
Składniki
:
1,5 szklanki mąki + mąka do
posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia
wody do gotowania pierogów
2 duże jabłka utarte na tarce jarzynowej ( grube
oczka ) - ok 20 łyżeczek
cukier
cynamon
kwaśna śmietana do polania po
ugotowaniu
-nastawić garnek z osoloną wodą
na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić
.Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać
ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się
gładkie i sprężyste .
-ciasto uformować w wałek i
podzielić na 20 części
-utarte jabłka posypać łyżką
cukru i zostawić by puściły sok , odcedzić odciskając sos i doprawić do smaku cynamonem i cukrem
-każdy kawałek ciasta
rozwałkować na placuszek.
- -na ciasto kłaść łyżeczkę
farszu jabłkowego i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka
tacce
-gotować w osolonym wrzątku 3
minuty od wypłynięcia.
Podawać z kwaśną śmietaną ,
cukrem i cynamonem .
Jeśli nie gotujemy pierogów
bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami
trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.
Ja swoim pierożkom wycinałam brzegi
nożyczkami .Trzeba wtedy zagnieść szerszy brzeg i skleić go na płasko , a potem
wycinać . Wyglądają wtedy efektownie . Ale oczywiście można zagniatać normalnie
.
1 komentarz:
Wyglądaja przepysznie :) jeszcze nie jadłam pierogów z jabłkami
Prześlij komentarz