Upalne lato. Mowy nie ma by
stać w kuchni. Nie mogłyśmy się zdecydować co zjeść na obiad. Pewne było, że
chcemy zimnej maślanki. Potem wpadły nam na myśl pyry z gziką. Ziemniaki były,
ser , śmietana i szczypior też.
Lepiej nie mogłyśmy trafić.
Czas : 30 minut
Składniki
3 średnie ziemniaki na osobę
4 łyżki dobrego pełnotłustego białego sera na osobę
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
sól do smaku
pieprz grubo mielony ( opcjonalnie ) do smaku
Obrać, umyć i zalać osoloną wodą .
Ugotować do miękkości.
Odcedzić.
Pokruszyć biały ser. Uszykować
gęstą śmietanę.
Pokroić szczypiorek.
Podawać gorące ziemniaki , obok
pokruszony ser. Polać śmietaną. Posypać szczypiorkiem.
Posolić i posypać pieprzem do smaku.
Podałam z zimną maślanką taką
dobrze schłodzoną w lodówce.
3 komentarze:
O! To rzeczywiście świetny pomysł na letni obiadek :)
To lubię w lecie.
Uwielbiam takie proste obiadki.Moja babcia pochodziła z wielkopolski, więc pyry z gzikiem często były u nas na obiad :) a tradycję podtrzymuję i od czasu do czasu też serwuję :))
Prześlij komentarz