czwartek, 21 sierpnia 2014

Biała kiełbasa marynowana w ketchupie

Biała kiełbasa ma u mnie poczesne miejsce w jadłospisie. Nie mówię o Wielkanocy której bez białej kiełbasy sobie nie wyobrażam, ale o dziesiątkach zup i innych potraw w których biała u mnie gości. Z reguły jest to transakcja ,, wiązana,, - wywar z parzenia kiełbasy na zupę , a kiełbaska na II Danie.




Czas: 30 minut

Składniki:

2 białe sparzone w wywarze białe kiełbasy *
2 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki oleju ( z pestek winogron)
1 łyżka masła

Kiełbasy naciąć z wierzchu i wetrzeć w nie ketchup. Pozostawić na 15-20 minut wcierając co trochę ketchup tak by wszedł do środka kiełbasy.
Na patelni rozgrzać olej z masłem. Włożyć kiełbasy i smażyć tak by się obrumieniły ze wszystkich stron.
Podaję z dużą porcją sałaty ( mieszanej z innymi dodatkami - ogórki, pomidory, rzodkiewka, koper, kwaskowaty winegret na soku z cytryny , miodu i oleju) i chrupiącym pieczywem lub ziemniakami smażonymi na rumiano ( krojonymi w talarki ).

* Na wywarze zrobiłam Żurek z koperkiem  

3 komentarze:

Takietampichcenie pisze...

MNiam, muszę zrobic ;)

Konczi i Szpileczka pisze...

Wygląda smakowicie

Unknown pisze...

Proste,a na pewno smaczne danie.