Biała kiełbasa ma u mnie poczesne
miejsce w jadłospisie. Nie mówię o Wielkanocy której bez białej kiełbasy sobie
nie wyobrażam, ale o dziesiątkach zup i innych potraw w których biała u mnie
gości. Z reguły jest to transakcja ,, wiązana,, - wywar z parzenia kiełbasy na
zupę , a kiełbaska na II Danie.
Czas: 30 minut
Składniki:
2 białe sparzone w wywarze białe
kiełbasy *
2 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki oleju ( z pestek winogron)
1 łyżka masła
Kiełbasy naciąć z wierzchu i wetrzeć
w nie ketchup. Pozostawić na 15-20 minut wcierając co trochę ketchup tak by
wszedł do środka kiełbasy.
Na patelni rozgrzać olej z masłem.
Włożyć kiełbasy i smażyć tak by się obrumieniły ze wszystkich stron.
Podaję z dużą porcją sałaty ( mieszanej
z innymi dodatkami - ogórki, pomidory, rzodkiewka, koper, kwaskowaty winegret
na soku z cytryny , miodu i oleju) i chrupiącym pieczywem lub ziemniakami
smażonymi na rumiano ( krojonymi w talarki ).
* Na wywarze zrobiłam Żurek z koperkiem
3 komentarze:
MNiam, muszę zrobic ;)
Wygląda smakowicie
Proste,a na pewno smaczne danie.
Prześlij komentarz