Prawie ryba po grecku tyle , że w
wersji uproszczonej i na ciepło. Musiałam przygotować obiad wcześnie rano i
szybko pozmywać co się dało bo potem zapowiedziano wyłączenie wody na cały
dzień. Zrobiłam sos i usmażyłam rybę. Obrałam i przygotowałam do ugotowania
ziemniaki. Potem tylko poddusiłam w sosie rybę w czasie gotowania ziemniaków.
Czas: 30 minut
Składniki:
2 małe filety z mintaja
1 mała cebulka
1 pomidor
kawałek pora ( 3 cm białej części)
1 małe marchew
seler-kawałek wielkości połowy
marchewki
2 łyżki maki
1/4 szklanki oleju
sól- do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
cukier-szczypta do smaku
sok z cytryny do smaku
1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 szklanka wody
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
maggi do smaku
1 ziele angielskie
1/2 liścia laurowego
Obrać i umyć warzywa.
Pokroić w piórka cebulę i por.
Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże
oczka) marchew i seler.
Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę i
drobno pokroić.
Na głębokiej patelni rozgrzać 4 łyżki
oleju i wsypać cebulę i por. Zeszklić.
Dodać marchew i seler- smażyć
mieszając kilka minut.
Dołożyć pomidor, ziele i listek
laurowy.
Zalać wodą i dusić pod przykryciem aż
warzywa będą miękkie a sos prawie odparuje ( ok. 20 minut).
Dodać koncentrat i natkę pietruszki -
wymieszać.
Doprawić do smaku maggi, sokiem z
cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
W czasie kiedy sos się dusi osuszyć
dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi filety z mintaja.
Lekko posolić i posypać pieprzem,
oprószyć mąką.
Na drugiej patelni rozgrzać olej do
smażenia ryby i na gorący kłaść filety. Smażyć po kilka minut z obu stron.
Zdjąć z patelni.
Przed podaniem na patelnię z sosem
dołożyć rybę i podgrzać na małym gazie
pod przykryciem.
1 komentarz:
Pyszna jest taka rybka:)
Prześlij komentarz