Taka przypadkowa zupa. Parzyłam we
wrzątku białą kiełbasę na drugie danie. Zawsze w takim przypadku pozostały
wywar wykorzystuję do zrobienia na nim zupy ( barszcz biały, żurek lub
kartoflanka).Okazało się, że mam z warzyw tylko marchew i kawałek pora +
ziemniaki. Dosypałam więc sporo kopru . Zupa jest inna i bardzo smakowita.
Czas: 40 minut
Składniki:
2 białe kiełbasy surowe
2 duże ziemniaki
1 mała marchew
kawałek ( ok. 3 cm ) pora
1/3 szklanki usiekanego koperku
1/3 szklanki mocnego zakwasu na żurek( u mnie owsiany)*,**
2 dag chudej wędzonki ***
2 szklanki wody
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
sól - szczypta do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Obrać , umyć i drobno pokroić ( w
kostkę) ziemniaki i marchew. Por pokroić w cienkie pół plasterki.
Zalać wodą ( nie solić ) i gotować 20
minut.
W tym czasie pokroić bardzo drobno
wędzonkę i wytopić na skwarki ( ma być chuda by nie powstało za dużo tłuszczu).
Przełożyć do garnka .
Zmniejszyć gaz i do wrzątku włożyć
kiełbasy i parzyć 20 minut.
Wyjąć kiełbasy. Wsypać koper.
Zagotować.
Wlać zakwas.
Dolać śmietankę. Doprawić do smaku
solą i pieprzem jeśli trzeba ( jeśli korzystamy z żurku w proszku trzeba wlać
rozrobiony w 1/2 szklanki wody po wyjęciu kiełbasy. Gotować 10 minut i dopiero
dodać koper , a potem śmietankę ).
* Użyłam zakwasu z przepisu ,, Buniowy
zakwas na żurek ". Ale jeśli ktoś sam nie przygotowuje zakwasu może użyć
kupnego w butelce lub nawet żurku w proszku takiego na 1/2 litra wody (
zwiększamy wtedy ilość wody o 1/2 szklanki zimnej w której rozrabiamy proszek i
wlewamy do zupy 10 minut przed końcem gotowania).
** Podpowiadam , że zakwas na żurek
można robić raz na jakiś czas , a potem dzielić na porcje i mrozić bo przecież
nie sposób gotować żurku co kilka dni.
*** Można bez - ja po prostu miałam
kawałeczek to wykorzystałam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz