Wykorzystałam
mięso z udka kurczaka i marchewkę na których gotowałam wywar na zupę (
oczywiście z innymi warzywami).Doprawiłam farsz kminkiem ( mielonym i całymi
ziarnami) bo akurat ten smak mi pasował do delikatnego marchewkowego posmaku
farszu.
Czas
: 30 minut
Składniki
:
mąka
1/2
szklanki wrzącej wody
szczypta
soli
3/4
szklanki zmielonego mięsa z zupy
2
marchewki z zupy
maggi
w płynie do smaku
1
płaska łyżeczka kminku mielonego
1
płaska łyżeczka całych ziaren kminku
sól
do smaku
pieprz
mielony czarny do smaku
1
łyżka oleju ( z pestek winogron)
masło
do okraszenia
natka
pietruszki do posypania
Zmielić
mięso ( robię to w Rozdrabniaczu ) i dobrze wyciśniętą z wywaru marchewkę.
Wymieszać
marchew z mięsem.
Doprawić
solą , pieprzem mielonym, kminkiem mielonym, ziarnami kminku , olejem i maggi .
Szklankę
mąki zalać 1/2 szklanki wrzątku. Osolić . Wyrobić sprężyste ciasto podsypując
mąką.
Rozwałkowywać
ciasto na posypanym mąką blacie.
Szklanką
wycinać kółka .
Nakładać
na każde kółko 1 łyżeczkę farszu i zlepiać
pierogi ( wyjdzie ok. 35 sztuk ).
Układać
na wysypanej mąką tacce . Przykryć lnianą ściereczką .
Zagotować
w garnku osoloną wodę i wkładać do niej pierogi ( w 2 partiach ).
Gotować
1,5 minuty od wypłynięcia ( zmniejszać gaz jak wypłyną ) .
Wyławiać
łyżką cedzakową .
W
czasie kiedy pierogi się gotują roztopić i lekko zrumienić ok. 1/5 kostki
masła.
Wyłowione
pierogi układać na talerzach- polewać masłem i posypać usiekaną natką
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz