W zasadzie jest to pół przepisu bo
używam szaszłyka który kiedyś piekłam w piekarniku ( Rozsypany gulasz z piekarnika ). U mnie ( i chyba nie tylko u mnie ) często jest tak , że zrobię
za duże porcje jakiegoś dania i potem mrożę pozostałości. Potem albo je
odgrzewa w niezmienionej formie , albo używam jako pół produkt do innego dania.
Czas: 30 minut
Składniki:
1 porcja gotowego szaszłyka ( 6
plasterków schabu przełożone 5 plasterkami słoninki i 5 plastrami cebuli)
1/3 czerwonej papryki
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 płaska łyżeczka mąki
1/4 szklanki słodkiej śmietanki
200 ml wody
Rozdzielić szaszłyk na mięso, słoninę
i cebulę.
Pokroić drobno słoninę i wrzucić na
rozgrzaną patelnię z łyżka oleju. Wytopić na skwarki.
Dodać przekrojone na pół plastry
cebuli ( rozdzielić ją na ,,piórka,, ).
Mięso z szaszłyka pokroić w cienkie
plasterki w poprzek włókien i dołożyć na patelnię.
Wrzucić również pokrojoną w drobną
kostkę paprykę.
Podlać wodą . Przykryć i dusić 30
minut aż płyn odparuje o połowę.
Na małej patelni zrumienić na maśle
mąkę i rozprowadzić w sosie. Zagotować.
Wlać śmietankę. Wymieszać.
*Jeżeli szaszłyk był mało pikantny
doprawić sos do smaku papryką mieloną, pieprzem czarnym mielonym i solą lub
maggi w płynie - ja nie musiałam nic dodawać bo szaszłyk był bardzo pikantny i
wystarczająco doprawił sos.
** W ten sposób z 1 porcji szaszłyka
mam 2 porcje mięsa w sosie - podałam z ziemniakami puree i kiszonymi ogórkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz