Po tym jak ostatnio zrobiłam ryż
duszony na bulionie z dodatkiem marchewki ( Marchewkowy ryż na bulionie ) tak
mi posmakował , że będę go robić nie tylko jako dodatek do II Dań , ale i jako
składnik innych potraw.
Czas: 1 godzina
Składniki:
2 małe cukinie ( podłużne długości
ok.40 cm )
10 dag mielonego mięsa ( u mnie
karkówka z piersią indyka)
5 dag suchego ryżu
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
maggi w płynie do smaku
2 szklanki wody
3/4 szklanki bulionu
9 g koncentratu pomidorowego 30 % ( 1
mały słoiczek)
szczypta cukru
1 łyżka oleju z pestek winogron
1/2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
Cukinie umyć. Odciąć końcówki.
Podzielić każdą na 4 kawałki.
Wydrążyć pozostawiając wydrążony
miąższ ( ja drążę na wylot ).
Cebulę bardzo drobno pokroić.
Rozgrzać w garnku masło i olej i
zeszklić cebulę.
Dołożyć utartą na dużych oczkach
tarki jarzynowej marchew. Smażyć mieszając kilka minut.
Dosypać ryż i obsmażyć by pokrył się
tłuszczem.
Zalać bulionem i dusić pod
przykryciem na małym gazie aż ryż wchłonie płyn.
Ostudzić.
Wymieszać mielone z ryżem. Doprawić
maggi ,solą i pieprzem.
Wydrążone kawałki cukinii wypełnić
farszem .
Ułożyć w średnim garnku wsypując obok wydrążony miąższ
z cukinii .Zalać wodą. Dusić ok. 30
minut.
Wyjąć ostrożnie cukinię.
Dodać koncentrat .Wymieszać.
Zmiksować. Doprawić solą, cukrem, maggi. Zaciągnąć rozrobioną z odrobiną zimnej
wody mąką. Zagotować. Wlać śmietankę.
Podawać pokrojoną w plastry w sosie - samą , z
ziemniakami lub pieczywem. Ja podaję samą jak zresztą większość warzyw
faszerowanych mięsem zmieszanym z ryżem bo po co ziemniaki czy pieczywo tam
gdzie jest ryż.
1 komentarz:
Tak podanej cukinii jeszcze nie widziałam. Ale człowiek uczy się całe życie :) Ciekawy przepis :)
Prześlij komentarz