Delikatny dodatek do II Dań.
Doskonały do gotowanych mięs , szczególnie drobiu. Można też ugotować go na
wywarze warzywnym i podawać do dań jarskich.
Czas
: 30 minut
Składniki
:
10
dag suchego ryżu parabolicznego ( 1 torebka)
1
łyżka masła
1
łyżka oleju
1,25 szklanki bulionu ( drobiowy lub warzywny)
1/2
szklanki utartej na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewki
W
garnku o grubym dnie rozgrzać masło z olejem . Wsypać utartą marchew i smażyć
mieszając kilka minut , aż marchewka się ,, zeszkli,,. Dodać ryż i smażyć razem
tak by ziarna ryżu pokryły się
tłuszczem.
Zalać
bulionem.
Gotować
na małym gazie pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę , będzie miękki i
sypki.
Odstawić
na 15 minut ,, w piernaty,, tzn. zawinąć np. w koc.
1 komentarz:
Piękny ten kwiat! :)
Prześlij komentarz