Papryka faszerowana doprawiona
słodką papryką mieloną , płatkami paprykowymi ( z różnych suszonych pikantnych
papryk ) i marynowaną paprykę. Z dodatków do farszu też lekka zmiana- do mięsa
dodałam ryż , płatki owsiane i cebulę.
Czas : 1 godzina
Składniki :
6 średnich świeżych papryk
40 dag mięsa
mielonego ( karkówka + indyk + cielęcina)
10 dag ugotowanego ryżu
1/2 szklanki płatków owsianych *
3 duże cebule
2 łyżki oleju z pestek winogron
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
2 łyżki płatków paprykowych
2 łyżki pokrojonej drobno papryki marynowanej
maggi w płynie do smaku
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
7 szklanek bulionu drobiowo- warzywnego ( może być z
kostki)
25- 27 dag przecieru pomidorowego 30 % ( 3 małe słoiczki)
śmietanka słodka do zabielenia sosu ( 1/2 szklanki)
6 płaskich łyżek mąki do zagęszczenia sosu
natka pietruszki do posypania
Umyć i wydrążyć papryki (
ścinając górę , i po usunięciu ogonka pozostawiając do przykrycia papryki),
Drobno usiekane cebule usmażyć
na złoto na oleju.
Wymieszać mięso, cebulę , ugotowany ryż, surowy ryż, płatki owsiane .
Doprawić do smaku mieloną
papryką , solą , pieprzem i maggi w płynie .
Nałożyć farsz w papryki ( zostawiając luz od góry ).
Przykryć górnymi częściami
papryk ( przypiąć je wykałaczkami ) i ułożyć je w garnku o takiej średnicy by nie
było w koło za dużo luzu .
Wlać bulion( papryki mają być
prawie zakryte ).
Wrzucić płatki paprykowe, liść
laurowy, ziele angielskie, paprykę marynowaną.
Gotować na średnim gazie 30
minut.
Wyjąć papryki z garnka ( uważać
by nie popękały ).
Do wywaru dodać przecier
pomidorowy ( sos ma być mocno pomidorowy
z posmakiem papryki ).
Doprawić sos do smaku.
Jeśli ktoś lubi może rozrobić mąkę w zimnej wodzie i
wlać do sosu- zagotować by zgęstniał.
Dolać śmietankę .
Podawać papryki same w sosie lub z pieczywem ,
posypane usiekaną natką pietruszki.
* Dodaję płatki owsiane surowe
by farsz napęczniał w czasie duszenia i wypełnił papryki. Faszerowane papryki (
i inne warzywa też ) są delikatniejsze
jeśli mięso jest wymieszane z ryżem i płatkami owsianymi.
**Podaję 1 paprykę na porcję +
2 chochelki ( do zupy) sosu. Część zamroziłam w takich proporcjach. A z
pozostałego sosu zrobiłam pikantną zupę pomidorową , dogotowując tylko
makaron ( zostało ok. 5 chochelek sosu ).
1 komentarz:
Ciekawa wersja tradycyjnej papryki faszerowanej :)
Prześlij komentarz