Gotowany kurczak nie musi być nudny.
Ilość potraw jakie robię z ugotowanego w rosole kurczaka jest już olbrzymia.
Wszelkiego rodzaju potrawki, kurczak obsmażany, krokiety , farsze itd.
Najłatwiej jednak odlać po prostu
odrobinę mocnego rosołu, dodać masło, szczyptę mąki by zagęścić i zioła.
Czas: 30 minut
Składniki:
2 pałeczki z kurczaka ugotowane w
rosole
3/4 szklanki mocnego rosołu
drobiowego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2 łyżki usiekanych drobno listków
świeżego tymianku
sól do smaku
pieprz grubo mielony do smaku
sok z cytryny do smaku
W garnuszku rozpuścić masło. Zasypać
mąką. Wymieszać. Rozprowadzić letnim rosołem.
Dodać 1,5 łyżki usiekanego tymianku.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny i
solą.
Włożyć kawałki kurczaka i podgrzać.
Podawać posypując resztą usiekanego
tymianku i świeżo zmielonym pieprzem.
* Użyłam resztek rosołu z pływającymi
w nim strzępkami włoszczyzny i muszę przyznać, że bardzo mi ten sos posmakował
- nie widzę powodu by rosół przecedzać ( oczywiście przyprawy typu ziele
angielskie trzeba wyłowić ).
2 komentarze:
chętnie zjadłabym takiego kurczaka:)
Gotowane zawsze zdrowe
Prześlij komentarz