Na dworze zimno. W całym domu pachnie
grzybami bo nastawiłam zupę grzybową. Taką gęstą, treściwą. Są w niej grzyby
obgotowane i potem zamrożone, są suszone, ziemniaki, marchew . A wszystko na
bulionie warzywnym , ze śmietanką , dużą ilością natki i przypraw.
Czas : 1 godzina
Składniki:
1 szklanka obgotowanych pokrojonych
świeżych grzybów ( mogą być mrożone)
6 kapeluszy grzybów suszonych
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
1 łyżka ziaren kminku
1 łyżka płatków paprykowych
1/2 szklanki śmietany
3 średnie ziemniaki
1 mała marchewka
3,5 szklanki bulionu warzywnego (
może być z kostki)
2 łyżki mąki
kilka suszonych listków lubczyku
przyprawa do zup jaką kto używa ( ja
dałam sos sojowy grzybowy)
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
Obrać ziemniaki i marchewkę.
Pokroić - ziemniaki w kostkę , a
marchewkę w plasterki.
Do garnka wrzucić obgotowane grzyby (
mogą być zamrożone), suszone grzyby pokruszone drobno, ziemniaki, marchew.
Zalać bulionem.
Dodać kminek, płatki paprykowe,
lubczyk, łyżkę sosu sojowego, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu.
Gotować na małym gazie 45 minut
uzupełniając woda w razie potrzeby.
Na suchej patelni zrobić zasmażkę z
upalonej na złoto mąki. Rozprowadzić ją zupą i wlać do garnka.
Zagotować mieszając.
Wlać śmietankę. Doprawić zupę do
smaku.
Podawać posypaną natką pietruszki.
* Po raz pierwszy doprawiałam
grzybową kminkiem i płatkami paprykowymi - wyszła bardzo smaczna.
1 komentarz:
dokładnie ciepła zupa jest najlepsza:)
Prześlij komentarz