Nie po raz pierwszy odkrywam, że
czasem najprostsze jest najsmaczniejsze. Wcześniej używałam oleju kokosowego
przygotowując dania kuchni orientalnej. Potem przyzwyczaiłam się do niego.
Dzięki niemu potrawy nabierają naturalnego smaku.
Czas: 30 minut
Składniki:
2 kawałki filetów okonia nilowego
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
mąka do oprószenia
olej kokosowy ( twardy ) do smażenia
sok z cytryny do skropienia
Umytą rybę osuszyć dokładnie
papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Posolić szczyptą soli i posypać
odrobiną pieprzu.
Oprószyć mąką ( strząsając jej
nadmiar ).
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju
kokosowego.
Na gorący kłaść rybę i smażyć na
rumiano najpierw z jednej , a następnie z drugiej strony.
Podawać z ziemniakami ( frytkami ) i
surówką skrapiając rybę przed podaniem sokiem z cytryny.
1 komentarz:
takiej rybki jeszcze nie jadłam:)
Prześlij komentarz