poniedziałek, 8 grudnia 2014

Okoń nilowy na oleju kokosowym

Nie po raz pierwszy odkrywam, że czasem najprostsze jest najsmaczniejsze. Wcześniej używałam oleju kokosowego przygotowując dania kuchni orientalnej. Potem przyzwyczaiłam się do niego. Dzięki niemu  potrawy nabierają naturalnego  smaku.




Czas: 30 minut

Składniki:

2 kawałki filetów okonia nilowego
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
mąka do oprószenia
olej kokosowy ( twardy ) do smażenia
sok z cytryny do skropienia

Umytą rybę osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Posolić szczyptą soli i posypać odrobiną pieprzu.
Oprószyć mąką ( strząsając jej nadmiar ).
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju kokosowego.
Na gorący kłaść rybę i smażyć na rumiano najpierw z jednej , a następnie z drugiej strony.

Podawać z ziemniakami ( frytkami ) i surówką skrapiając rybę przed podaniem sokiem z cytryny.

1 komentarz:

Unknown pisze...

takiej rybki jeszcze nie jadłam:)