Czubryca
lub inaczej czubrica to inaczej cząber górski. Bardzo aromatyczna przyprawa
rodem z kuchni bułgarskiej. Może pojawiać się jako mieszanka z solą i papryką
mieloną ( czerwona czubryca ) lub z czosnkiem, cebulą, natką pietruszki (
zielona czubryca ). Obie mieszanki pyszne.
Czas :1 godzina
Składniki
1,5 szklanki mąki + mąka do
posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia
wody do gotowania pierogów
1,5 szklanki ugotowanego mięsa drobiowego z zupy ( z kilkoma warzywami z
wywaru)
zielona czubryca ( czubrica) do
doprawienia
garść natki pietruszki
2 łyżki oleju
4 łyżki pokrojonego drobno
cienkiego szczypiorku
-zmielić mięso z warzywami i doprawić je zieloną
czubricą
- dodać usiekaną natkę
pietruszki ( trochę zostawić do dekoracji po ugotowaniu )- wymieszać
-nastawić garnek z osoloną wodą
pod przykryciem by się zagotowała .
- mąkę wsypać do miski i osolić
.
-wlać wrzątek i wymieszać łyżką
-gdy woda połączy się z w mąką wyrobić ciasto
rękami ( początkowo jest gorące ),ciasto
powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-każdy kawałek rozpłaszczać na
dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkowywać
ciasto i wycinać szklanką krążki )
-na placuszki ciasta nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać
pierożki
-układać na wysypanej mąka
tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2
minuty od wypłynięcia
-wyjmować łyżką cedzakową
Podawać polane zrumienionym
masłem i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz