niedziela, 8 marca 2015

Kokosowa potrawka z ananasem

Robiłam już podobną potrawę  aromatyzowaną herbatami z tym , że z bambusem i bez papryki. Okazuje się , że jest to temat rzeka- zupełnie jak pomysły na bigos. Mam zamiar spróbować jeszcze czegoś z rybą lub wegetariańskiego.
Szybki sposób na niby to ,,tajską ,, potrawkę. Ostatnio eksperymentuję z aromatyzowaniem potraw herbatami smakowymi. Okazuje się, że fantastycznie sprawdzają się jako przyprawa. Z reguły wszystkie składniki użyte do tej potrawy mam w domu -wystarczy kilkanaście minut i obiad gotowy.



Czas: 30 minut

Składniki:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
4 małe plastry ananasa
1/3 szklanki syropu od ananasa
6 pomidorków koktajlowych
1/16 czerwonej papryki
1/16 żółtej papryki
1 puszka mleka kokosowego ( ok. 1/2 szklanki)
1/2 szklanki wody
1 łyżka oleju kokosowego ( twardy , zastygły)
2 łyżki oleju ( z pestek winogron lub słonecznikowy )
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka płatków paprykowych
mały kawałek badianu ( anyż gwiaździsty )- np. 1 odłamana ,, nóżka,,
1 łyżeczka curry
1 saszetka herbaty owoce tropikalne ( Lipton )
2 saszetki herbaty brzoskwinia- mango ( Lipton)
sól do smaku
pieprz grubo mielony kolorowy do smaku
1 listek Kafiru ( lub zamiennie kawałek skórki cytrynowej)
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Pokroić w cienkie paseczki pierś z kurczaka.
Wymieszać w miseczce z olejem, płatkami paprykowymi , szczyptą soli i połową curry .
Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej kokosowy.
Włożyć paski  kurczaka i obsmażyć na rumiano.
Odcedzić ananas z zalewy .
Zmiksować ( nie za drobno ) w Rozdrabniaczu- papryki i ananasa.
Przełożyć pastę na patelnię .
Dorzucić listek Kafiru, curry, kurkumę, skórkę cytrynową, badian, pieprz kolorowy, cukier, sok z ananasa. Zalać wodą i mlekiem kokosowym. Zagotować.
Włożyć herbaty. Dusić na małym gazie 20 minut.
Usunąć saszetki herbaty i listek Kafiru.
Doprawić do smaku solą , pieprzem i sokiem z cytryny.
Pomidorki przekroić na pół i usunąć pestki. Miąższ pokroić w cienkie paski. Wrzucić na patelnię i dusić pod przykryciem 5 minut.


Podawać z makaronem ryżowym ( Tagliatelle ) lub ryżem posypane natką pietruszki.

2 komentarze:

gin pisze...

Intrygujący pomysł z tymi herbatami, będę musiała spróbować :)

Olka pisze...

Kokos i ananas to smaki mojego Męża, byłby przeszczęśliwy z takiego obiadu.