piątek, 6 marca 2015

Ziołowe steki z tuńczyka- na parze

W zasadzie powinnam napisać ,, w papilotach,, na parze. Zawinęłam po prostu doprawione steki z tuńczyka ( każdy osobno) w folię aluminiową i ugotowałam na parze.




Czas: 30 minut

Składniki:

2 steki z tuńczyka
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka gałązek natki pietruszki
2 łyżeczki ( płaskie) suszonej zielonej czubrycy
2 szczypty grubo mielonego kolorowego pieprzu
1/16 czerwonej świeżej papryki
1/16 żółtej świeżej papryki
2 płaskie łyżeczki masła

Przygotować duży kawałek podwójnie złożonej folii aluminiowej ( 2 osobne kawałki- na każdy stek osobny ).
Na środku położyć stek.
Posypać czubrycą i  pieprzem.
Obłożyć tymiankiem, natką i wiórkami masła.
Szczelnie zawinąć pakunki.
Ułożyć w górnym garnku do gotowania na parze i postawić na dolnym garnku nad wrzącą wodę.
Gotować 15-20 minut zależnie od wielkości steków.
Odwinąć i przełożyć na talerz, odrzucając wygotowane zioła ( tymianek i natkę ).


Podawać z ziemniakami polanymi sokiem z gotowania tuńczyka i jakąś surówką ( ja zrobiłam sałatę z pomidorkami koktajlowymi i dresingiem z oleju, soku z cytryny, konfitury z gorzkich pomarańczy, czubrycy i drobno pokrojonych kawałeczków świeżych papryk ).

Brak komentarzy: