W zasadzie powinnam napisać ,, w
papilotach,, na parze. Zawinęłam po prostu doprawione steki z tuńczyka ( każdy
osobno) w folię aluminiową i ugotowałam na parze.
Czas: 30 minut
Składniki:
2 steki z tuńczyka
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka gałązek natki pietruszki
2 łyżeczki ( płaskie) suszonej
zielonej czubrycy
2 szczypty grubo mielonego kolorowego
pieprzu
1/16 czerwonej świeżej papryki
1/16 żółtej świeżej papryki
2 płaskie łyżeczki masła
Przygotować duży kawałek podwójnie
złożonej folii aluminiowej ( 2 osobne kawałki- na każdy stek osobny ).
Na środku położyć stek.
Posypać czubrycą i pieprzem.
Obłożyć tymiankiem, natką i wiórkami
masła.
Szczelnie zawinąć pakunki.
Ułożyć w górnym garnku do gotowania
na parze i postawić na dolnym garnku nad wrzącą wodę.
Gotować 15-20 minut zależnie od
wielkości steków.
Odwinąć i przełożyć na talerz,
odrzucając wygotowane zioła ( tymianek i natkę ).
Podawać z ziemniakami polanymi sokiem
z gotowania tuńczyka i jakąś surówką ( ja zrobiłam sałatę z pomidorkami
koktajlowymi i dresingiem z oleju, soku z cytryny, konfitury z gorzkich
pomarańczy, czubrycy i drobno pokrojonych kawałeczków świeżych papryk ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz