O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

sobota, 23 lipca 2011

Bigos na golonce


Nie jest to specjalnie wytworny bigos - raczej taki codzienny z tego co jest w domu .




Czas : 2,5 godziny

Składniki :

1/2 włoskiej kapusty ok. 1 kg
1/2 kg kiszonej kapusty
2 duże cebule
1/2 kg boczku surowego bez żeberek
1 golonka
15 dag kiełbasy cienkiej ( np. śląska )
10 suszonych grzybów
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
kawałek listka maggi ( jak do rosołu )
pieprz mielony
majeranek
papryka mielona
maggi w płynie
cukier
1/2  szklanki oleju z pestek winogron
Namoczyć grzyby , ugotować w małej ilości wody. Odcedzić zachowując wywar .Grzyby pokroić w paseczki.
Kapustę kiszoną zalać wodą tak by ją zakryła i gotować  ok. 1 godziny . Odcedzić (nie za mocno ).
Golonkę i boczek natrzeć majerankiem , papryką , solą i pieprzem ( na golonce ponacinać skórę ).Ułożyć w naczyniu żaroodpornym , wlać 3 łyżki wody .Wstawić do piekarnika i nastawić temperaturę na 200 * C . Piec 1 godzinę odkąd się ustali temperatura .Wyjąć - usunąć kość z golonki , pokroić drobno - a skórę i tłuszcz z golonki rozetrzeć nożem na desce na miazgę .
Cebule pokroić drobno i usmażyć na 3 łyżkach oleju .
Kapustę włoską  pokroić cienko . Zalać wodą i gotować aż zmięknie . Odcedzić . Zmieszać obie kapusty z   pokrojonym mięsem, kiełbasą  i tłuszczem  od pieczenia .Włożyć grzyby , listki maggi i wlać wywar z gotowania  grzybów, cebulę  i resztę oleju .
Dusić 1,5 godziny na małym gazie ( gdyby było trzeba to dolać trochę wody )..Dołożyć koncentrat . Doprawić do smaku solą , pieprzem , cukrem
Podałam przepis tak jak robiło by się go od początku . Ja z reguły mam zamrożoną  porcję kapusty kiszonej z grzybami , pieczone mięso ( różne rodzaje ) . Muszę więc tylko obgotować kapustę włoską i potem wszystko wymieszać .Duszę jeszcze ok. 45 minut - doprawiam i już .Warto pomyśleć o takich porcyjkach półproduktów w zamrażarce .

3 komentarze:

vena7 pisze...

Smakowicie podane..

marekplebanekzpolanicy pisze...

... a tę kiełbasę śląską, gotujemy następnego dnia i zjadamy z musztardą? ;)

Bunia Babciagramolka pisze...

marek- nie da radu kiełbaska pokrojona trafiła do bigosu . Nie zauważyłeś w zdaniu ,,..Zmieszać obie kapusty z pokrojonym mięsem, kiełbasą i tłuszczem od pieczenia .." , że jest tam też wymieniona kiełbasa :)