czwartek, 28 lipca 2011

Brukselka z bułką tartą


Najpopularniejsza wersja w jakiej się podaje brukselkę

Składniki:
  • 30 główek brukselki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki bułki tartej
Główki kapusty brukselki trzeba oczyścić z wierzchnich liści .Głąb naciąć  na krzyż ( szybciej się wtedy gotuje ).Zalać wodą , osolić , dać szczyptę cukru . Gotować 15-20 minut , aż będzie miękka ( zależy jak duże są główki ). Odcedzić . Na patelni zarumienić na maśle bułkę tartą i polać nią brukselkę .Ja robię tak. Jak mam już zrumienioną bułeczkę - wrzucam na patelnię odcedzone brukselki i poruszając patelnią obtaczam je w maśle z bułką .Są wtedy równomiernie pokryte tłuszczykiem.

Brak komentarzy: