Najpopularniejsza wersja w jakiej się podaje brukselkę
Składniki:
- 30 główek brukselki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki bułki tartej
Główki kapusty brukselki trzeba oczyścić z wierzchnich liści
.Głąb naciąć na krzyż ( szybciej się
wtedy gotuje ).Zalać wodą , osolić , dać szczyptę cukru . Gotować 15-20 minut ,
aż będzie miękka ( zależy jak duże są główki ). Odcedzić . Na patelni
zarumienić na maśle bułkę tartą i polać nią brukselkę .Ja robię tak. Jak mam
już zrumienioną bułeczkę - wrzucam na patelnię odcedzone brukselki i poruszając
patelnią obtaczam je w maśle z bułką .Są wtedy równomiernie pokryte
tłuszczykiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz