Obsesyjnie oglądam w internecie zdjęcia i filmiki obrazujące japońskie Obento (i trudno mi zaakceptować , ze te cacka to po prostu II śniadanie ) .Jedno jest pewne są po prostu śliczne .Postanowiłam podjąć próby robienia różnych .
Czas : 15 minutSkładniki :
1 woreczek białego ryżu ( 10 dag ) ugotowanego ( powinien to być ryż z tzw. kleistych )
kilka liści sałaty
1/2 plasterka sera do tostów
kilka plasterków salami
pokrojony drobno szczypior
kilka rzodkiewek
łuskane pestki dyni ( zielone )
odrobina chrzanu Wasabi ( lub cawiartu zielonego o smaku Wasabi )
odrobina czerwonego cawiartu lub czerwonego kawioru
mięso raków lub krewetek z zalewy
Odłożyć listki sałaty do dekoracji- resztę sparzyć gorącą wodą i natychmiast schłodzić . Osuszyć . Usunąć gruby nerw . Ułożyć jeden na drugim tworząc coś w rodzaju płatu wodorostu nori. 2/3 ryżu ugnieść w wałeczek. Obtoczyć w szczypiorku. Zawinąć ściśle w sałatę .Wałeczek przekroić na 4 części. Udekorować kładąc na środku czerwony cawiart lub kawior. Pozostały ryż wymieszać z odrobiną chrzanu Wasabi ( by mu nadać chrzanowy smaczek ) .Uformować w 2 kulki .Obtoczyć w pestkach dyni .Udekorować mięsem raka lub krewetką . Z sera wyciąć ( malutkimi stempelkami do ozdób , foremkami do ciasteczek - co tam kto ma ) mini gwiazdki, serduszka czy inne ozdoby. Z rzodkiewek zrobić kwiatki .Salami zwijać w rożki, składać po kilka takich rożków razem i spiąć wykałaczką tworząc kwiatek.
Wszystko ułożyć w płaskich pojemniczkach tak by je całkowicie wypełniały. Udekorować .
Z woreczka ryżu wychodzą 2 takie porcje .
Dodatkowo można podać do maczania dip zrobiony z majonezu z odrobiną sosu sojowego i innymi dodatkami .
Użyłam do zrobienia takich składników jak cawiart czy chrzan Wasabi czy mięso raka bo po prostu były w lodówce . Na przyszłość mam zamiar robić Obento z typowo polskich składników .Muszę tylko posprawdzać co by z czym pasowało ( a może nie tylko polskich- bo bardzo by mi tu zamiast czerwonego cawiartu pasowały suszone pomidory w oleju )
Przepis bierze udział w akcjii Happy Bento Project
Przepis bierze udział w akcjii Happy Bento Project |
i znalazło sie na stronie Shusi & Bento
1 komentarz:
Pięknie podane..smakowite.Robisz wspaniałe ozdoby z warzyw.
Prześlij komentarz