poniedziałek, 18 lipca 2011

Czarna jak noc - pachnąca jak róża



Bardzo lubię wyczuwać w kawie delikatne aromaty z smaki  owoców , kwiatów , korzeni .
Czas :10 minut
Składniki :
3 łyżeczki świeżo zmielonej Dolce Crema ( kawa o niskiej kwasowości )(inną kawę też można tak zaparzyć )
1 łyżeczka suszu różanego
1 filiżanka wody
odrobina syropu różanego ( lub cukru do posłodzenia )
Kawę wsypać do filiżanki i wstawić na 2 minuty do ogrzanego ( wyłączonego) piekarnika  - wydobywa to aromat kawy . Wodę zagotować. Wyłączyć czajnik - odczekać 30 sekund  i zalać kawę w wysokości 3/4 filiżanki . Przykryć filiżankę , przykryć i zostawić na 3 minuty by się dobrze zaparzyła .
Susz różany zaparzyć 1/4 filiżanki wrzątku. Dolać do kawy przez sitko. Posłodzić delikatnie syropem różanym ( lub cukrem ) .Wymieszać .
Bałam się trochę czy smaki różany i kawowy nie będą się kłócić ze sobą .Nic podobnego .Wspaniale współgrają .Nie na darmo w kulturze arabskiej kawa i róża często goszczą obok siebie. Gorąco polecam takie zestawienie .

Brak komentarzy: