niedziela, 17 lipca 2011

Domowy budyń malinowy




Zdecydowanie wolę taki robiony w domu od tych gotowych .
Czas : 10 minut
Składniki :
1,5 szklanki mleka
1/2 szklanki mocnego syropu malinowego
1 łyżka masła
10 dag malin
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Rozrobić mąkę w 1/2 szklanki mleka . Resztę mleka zagotować z masłem i syropem malinowym . Wlać rozrobiony budyń .Gotować mieszając aż zgęstnieje. Przełożyć do przelanych zimną woda czarek. Zostawić do zastygnięcia . Przykryć foremki talerzykami i delikatnie odwrócić tak by budyń wypadł ale nie stracił kształtu . Obłożyć malinami. Udekorować .
Można oczywiście podawać budyń w foremkach w których zastygał. Robię go trochę gęściejszy niż normalnie właśnie po to by zachował kształt foremek .
Może nie ma takiego koloru jak kupny ale za to smak jest nieporównywalny ( można dodać kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego ).




Brak komentarzy: