Delikatne pierożki - robię gdy zostaje mi mięso kurczaka po ugotowaniu zupy.
Czas :1 godzina
Składniki
1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
1,5 szklanki ugotowanego mięsa drobiowego z zupy
Sól
Pieprz mielony ( czarny lub ziołowy)
10 dag boczku wędzonego parzonego
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
4 łyżki pokrojonego drobno cienkiego szczypiorku
-przygotować farsz mieląc mięso i doprawiając je solą i pieprzem mielonym
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto podzielić na 18 – 20 części
-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki
-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia
-wyjmować łyżką cedzakową -przestudzić pierogi
Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano na oleju .Zdjąć łyżką cedzakową skwarki i odłożyć na bok . Na patelnię dodać masło .Rozgrzać tłuszcz i partiami podsmażyć na nim pierogi tak by lekko się zrumieniły.
Podawać pierożki okraszone tłuszczem ze smażenia , posypane skwarkami i szczypiorem.
Posypuję szczypiorem bo doskonale komponuje się z delikatnym mięsem gotowanego drobiu , a do tego czysty czerwony barszczyk .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz