piątek, 29 lipca 2011

Dorsz i kokosowy por

Danie kuchni Fusion - dorsz nabiera bardzo ciekawego smaku.




Czas : 45 minut
Składniki :
2 kawałki filetów z dorsza
4 duże ziemniaki
6 białych części młodego pora ( lub pocięty większy )
1/2 szklanki mleka kokosowego
olej słonecznikowy  do smażenia
mąka do oprószenia
sól
melisa świeża ( kilkanaście listków )
curry
sok z 1 cytryny
1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
1/2 szklanki wody
Filety z dorsza umyć i skropić sokiem z cytryny  zmieszanym z łyżką  oleju słonecznikowego . Zostawić na pół godziny .Osuszyć . Posolić i posypać curry . Oprószyć mąką .Usmażyć na rumiano ( ja zrobiłam to na patelni Patelni Delimano Dry Cooker na odrobinie oleju , ale można usmażyć tradycyjnie i odsączyć z tłuszczu ).
W szerokim garnku ( lub na patelni Dry Cooker ) ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki .( oczywiście obrane i umyte ), a pomiędzy nimi kawałki pora  Posolić . Posypać otartą skórka cytrynową  i listkami melisy .Zalać 1/2 szklanki wody zmieszanej z mlekiem kokosowym i szczypta curry .Przykryć i dusić 20 minut  na średnim gazie . Dołożyć kawałki ryby ( rozsunąć ziemniaki tak by ryba zanurzyła się w sosie ) i dusić jeszcze 10 minut na małym gazie pod przykryciem .Przed podaniem posypać usiekaną melisą .







Brak komentarzy: