piątek, 29 lipca 2011

Domowy budyń ,,krówkowy ,,


Według mnie doskonale komponuje się ze smakiem śliwek .




Czas : 20 minut
Składniki :
1/2 litra mleka 3,2 %
1 łyżka masła
1/4 szklanki wody
2 łyżki masy krówkowej ( Masa krówkowa Bakalland )
2 łyżeczki Cukier karmel i wanilia ( w młynku Kotanyi lub cukru brązowego )
3 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka śliwek ( węgierki lub inne ciemne )
Do garnka wlać mleko , dodać masę krówkową ( dobrze jest wcześniej rozetrzeć ją w niewielkiej ilości mleka ) i masło . Mąkę ziemniaczaną zmieszać z wodą i wlać do gotującego sie mleka . Ogrzewać mieszając aż budyń zgęstnieje .
Przelać do 3 czarek , posypać gorący cukrem karmeli wanilia ( zapobiega to powstawanie na powierzchni tzw. kożucha . Lekko przestudzić .Udekorować śliwkami ( można też część śliwek drobno pokroić po wypestkowaniu i zmieszać z ugotowanym budyniem ).
Ponieważ często robię domowe budynie - często borykam się z problemem przywierania budyniu w trakcie gotowania do ścianek i dna garnka . Nie wszystkie garnki do tego sie nadają . Mając w tej chwili porównanie z jakością naczyń Delimano ( mam patelnię  Dry Cooker ) uważam , że do gotowania takich deserów doskonale nadawał by się Rondel z powłoką ceramiczną .

Brak komentarzy: