środa, 20 lipca 2011

Eggs Benedict wg Babcigramolki



Moja wersja jajecznej klasyki .

Czas : 30 minut

Składniki :

1 duża bułka ( lub 2 kawałki chleba tostowego )
2 jajka
1 łyżeczka olej słonecznikowego
2 łyżeczki masła
2 plastry polędwicy surowej wędzonej
( 2 woreczki śniadaniowe )

Sos :
2 łyżki masła
1 łyżeczki mąki
1/3 szklanki słodkiej  śmietanki 18 %
1 żółtko
sok z cytryny
sól
pieprz biały mielony
utarta gałka muszkatołowa

Włączyć piekarnik na 100 * C – gdy osiągnie taka temperaturę wyłączyć .
Nastawić ok. 1 litra wody i doprowadzić do wrzenia .
Przeciąć bułkę na połówki i lekko przypiec na suchej patelni kładąc przecięciem do dołu . Zawinąć w folie aluminiowa i trzymać w piekarniku .
Na 1 łyżeczce masła zrumienić polędwicę .Przełożyć na folie aluminiową , zawinąć i trzymać w piekarniku .
W garnuszku roztopić masło na sos. Wsypać mąkę . Zamieszać .Wlać śmietankę zmieszaną z żółtkiem , odrobiną soku z cytryny i łyżką sosu. Mieszać aż sos zgęstnieje . Wyłączyć .Doprawić do smaku solą , białym pieprzem , gałką muszkatołową , sokiem z cytryny .Przykryć i wstawić do piekarnika .
Do każdego woreczka śniadaniowego wlać ½ łyżeczki oleju i rozetrzeć by pokrył woreczek równomiernie . Do każdego wbić delikatnie jajko. Zawiązać szczelnie nicią i gotować we wrzątku 3,5 minuty obracając delikatnie woreczki łyżką cedzakową .Wyjąć .
Połówki bułki posmarować masłem ( po ½ łyżeczki ).Na każdą położyć plaster polędwicy .Na polędwicę wyjęte z woreczka jajko w koszulce . Polać 3 łyżkami sosu.

Oryginalny przepis pochodzi z 1894 r kiedy to broker z Wall Street Lemuel Benedict zamówił w Hotelu Waldorff to danie .
W Polsce nie wiedzieć czemu potrawa ta znana jest jako ,,Jajka po bebedyktyńsku „ i kojarzona niesłusznie z kuchnią Zakonu Benedyktynów .

Brak komentarzy: