Odmiana zupy rybnej .Szybko i
bardzo prosto się ją gotuje .
Czas : 30 minut
Składniki :
1 filet rybny bez skóry ( panga
, dorsz lub inna o białym mięsie )
1 średnia marchew
½ pietruszki
1/16 średniego selera
2 małe cebulki
3 łyki masła
3 łyżki oleju
sól
pieprz mielony
papryka mielona słodka
majeranek
curry
3 szklanki wody
½ szklanki słodkiej śmietanki
mąka
1 kostka bulionowa ( ja używam
bulion rybny Knorra , ale może być warzywny )
2 garści makaronu (łazanki lub
krajanka )
2 łyżki pokrojonej natki
pietruszki .
Marchew , pietruszkę , seler
utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ).Cebulę pokroić w pół plasterki .Na
patelni rozgrzać 2 łyżki masła i łyżkę oleju i dusić warzywa przez 5 minut
mieszając .Przełożyć do garnka i zalać wodą .Dodać kostkę bulionową .Gotować 20
minut .W tym czasie ugotować do miękkości makaron , odcedzić .Filety pokroić w
cienkie paseczki .Posolić , posypać pieprzem , papryką i majerankiem . Obtoczyć
w mące .Na patelni rozgrzać resztę masła i oleju . Obsmażyć na rumiano paseczki
ryby .Włożyć do wywaru. Doprawić majerankiem , pieprzem, curry .Dodać śmietankę i makaron .Posypać natką
pietruszki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz