Podobne
kaski robię często - doprawiam różnymi przyprawami - a dodatkowo mam wywar z
gotowania skrzydełek ( albo wrzucam kilka skrzydełek do gotowania wywaru na
zupę z innego mięsa ).
Czas
: 15 minut
Składniki
:
6
skrzydełek z kurczaka ugotowanych ( maja być bardzo miękkie tak by swobodnie
luzować kostki )
2
małe lub 1 duże jajko
bułka
tarta do panierowania
Sos miodowy z czosnkiem Tao-Tao
olej do smażenia
Skrzydełka przeciąć
na pół ( końcówki odrzucić ) . Wyluzować delikatnie kości i chrząstki . Każdy
kawałek posmarować 1/2 łyżeczki sosu miodowego z czosnkiem. Panierować w
roztrzepanym jajku i bułce tartej . Uformować owalne kawałki .
Na patelni rozgrzać
olej i smażyć ,,kąski ,, na rumiano z obu stron .
Podawać z ziemniakami
i surówką lub jako ciepłą przekąskę z ketchupem , sosem miodowym z czosnkiem
lub dipami do maczania .
Bardzo ekonomiczna
przekąska . Kilogram skrzydełek kosztuje ok. 6 zł i wchodzi na niego ok.12
sztuk . To po podzieleniu będzie 24 ,, kąski ,, .Nawet jak doliczy się koszty
jajek , bułki tartej , oleju czy ketchupu lub dipów ( a przecież użyjemy to co
mamy w domu ) to wyjdzie 10 zł na 6 porcji po 4 szt. A do tego zostaje nam
wywar na zupę ( a jak do obgotowania
skrzydełek dodamy włoszczyznę to jeszcze za jednym gotowaniem będziemy
mieć warzywa na sałatkę ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz