piątek, 22 lipca 2011

Skrzydełkowe kąski



Podobne kaski robię często - doprawiam różnymi przyprawami - a dodatkowo mam wywar z gotowania skrzydełek ( albo wrzucam kilka skrzydełek do gotowania wywaru na zupę z innego mięsa ).
Czas : 15 minut
Składniki :
6 skrzydełek z kurczaka ugotowanych ( maja być bardzo miękkie tak by swobodnie luzować kostki )
2 małe lub 1 duże jajko
bułka tarta do panierowania
Sos miodowy z czosnkiem Tao-Tao
olej do smażenia
Skrzydełka przeciąć na pół ( końcówki odrzucić ) . Wyluzować delikatnie kości i chrząstki . Każdy kawałek posmarować 1/2 łyżeczki sosu miodowego z czosnkiem. Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej . Uformować owalne kawałki .
Na patelni rozgrzać olej i smażyć ,,kąski ,, na rumiano z obu stron .
Podawać z ziemniakami i surówką lub jako ciepłą przekąskę z ketchupem , sosem miodowym z czosnkiem lub dipami do maczania .
Bardzo ekonomiczna przekąska . Kilogram skrzydełek kosztuje ok. 6 zł i wchodzi na niego ok.12 sztuk . To po podzieleniu będzie 24 ,, kąski ,, .Nawet jak doliczy się koszty jajek , bułki tartej , oleju czy ketchupu lub dipów ( a przecież użyjemy to co mamy w domu ) to wyjdzie 10 zł na 6 porcji po 4 szt. A do tego zostaje nam wywar na zupę ( a jak do obgotowania  skrzydełek dodamy włoszczyznę to jeszcze za jednym gotowaniem będziemy mieć  warzywa na sałatkę ).

Brak komentarzy: