W zasadzie zwykłe kopytka
trochę tylko inaczej doprawione
Czas ;1 godzina
Składniki :
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
mąka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
szczypta kurkumy
szczypta curry
Ugotowane ziemniaki przecisnąć
przez praskę .Dodać jajko, kurkumę , curry , szczyptę soli ..Masę ziemniaczaną
podzielić na 4 części i dodać do niej
tyle mąki ile zajmuje objętościowo ¼ masy ziemniaczanej. Wsypać mąkę
ziemniaczaną .Dobrze wyrobić ciasto.( Czasem trzeba dodać trochę więcej mąki by
ciasto był ścisłe – zależy to od gatunku ziemniaków .) Urywać kawałki ciasta ,
i formować na dłoni w takie ,,łezki ,,( to się robi takim jednym ruchem ,,
poturlania ,, ciasta - z brzegów jest cieńsze a grubsze w środku ). Gotować w
osolonym wrzątku ( z łyżka oleju ) aż
wypłyną .
Takie kopytka są żółciutkie i
lekko doprawione curry. Doskonale nadają się do mięs .Można też podawać z sosem
np. grzybowym , smażonymi pieczarkami, boczniakiem lub okraszone skwarkami z
surówkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz