Doskonały dodatek do wątróbki
drobiowej.
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
10 dag suchego ryżu
parabolicznego
1 cebula- duża
½ szklanki rodzynek
szczypta szafranu
3 szklanki bulionu drobiowego (
może być z Bulionetki Knorra )
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
4 duże winne jabłka
Ryż wypłukać kilkakrotnie w
zimnej wodzie ( płuczemy tak długo aż woda będzie czysta )- odcedzić .
Cebulę bardzo drobno pokroić .
Namoczyć w odrobinie ciepłej
wody szafran.
Namoczyć w letniej wodzie
rodzynki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać
oliwę i zeszklić na niej cebulę ( mieszając).Dodać masło. Wsypać ryz i smażyć
mieszając ok. 3 minut .Wlać bulion .Dodać rodzynki i szafran .Dusić na małym
gazie aż cały bulion się wchłonie .Zestawić garnek z gazu Pozostawić pod
przykryciem 15 minut.
Z jabłek ściąć wierzchy i
wydrążyć usuwając miąższ wraz z gniazdami nasiennymi – ostrożnie by nie
uszkodzić ścianek jabłek.
Pilaw zamieszać widelcem by
zrobił się sypki.
Napełnić jabłka .
Ułożyć w parowarze ( lub garnku
do gotowania na parze ) i gotować ok.20
minut od chwili kiedy woda zacznie wrzeć .
Ostrożnie przełożyć na półmisek
i obłożyć usmażona na chrupko wątróbką drobiową .
Podpowiadam sposób na sypki ryż
.Jeśli nie ma czasu na to by garnek z ryżem zawinąć w koc , można garnek z
ryżem po zestawieniu z gazu przykryć grubym ręcznikiem i dopiero na to nałożyć
i dobrze docisnąć pokrywkę – zostawić na 15 minut . Para z ryżu wsiąknie w
ręcznik , a ryz będzie dzięki temu sypki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz