środa, 20 lipca 2011

Placki ziemniaczane ,, kresowe


Inna wersja popularnych placków ziemniaczanych .Moja Prababcia robiła je trochę tak jak bliny . Podawała z kwaśną śmietaną , wędzonym łososiem , czarnym lub czerwonym kawiorem , ( lub smażona ikrą ), posypane czarnym , grubo zmielonym pieprzem  .



                                     

Czas :1 godzina

Składniki :1 Kg ziemniaków
                  1 jajko
                  1 cebula
                  oliwa
                  sól
                  pieprz mielony
                  kilka ,, listków „ wędzonego łososia
                  wiórki łososiowe ( ze słoiczka )
                  kwaśna śmietana
                  koperek do dekoracji

Ziemniaki obrać .Ugotować .Utłuc na puree . Dodać usmażoną na złoto cebulę , jajko, sól , pieprz . Wyrobić . Na patelni rozgrzać oliwę . Kłaść na oliwę porcje masy ziemniaczanej . Przyklepać łyżką by się spłaszczyły . Smażyć na rumiano z jednej , a następnie z drugiej strony .

Podawać kładąc na każdym łyżeczkę kwaśnej śmietany , kawałek płata wędzonego łososia i ¼ łyżeczki wiórek łososiowych ( lub po łyżeczce czarnego lub czerwonego kawioru czy usmażonej ikry ryb słodkowodnych ). Posypać z wierzch grubo zmielonym czarnym pieprzem . Dekorować gałązką koperku .

Brak komentarzy: