Inna wersja popularnych placków
ziemniaczanych .Moja Prababcia robiła je trochę tak jak bliny . Podawała z
kwaśną śmietaną , wędzonym łososiem , czarnym lub czerwonym kawiorem , ( lub
smażona ikrą ), posypane czarnym , grubo zmielonym pieprzem .
Czas :1 godzina
Składniki :1 Kg ziemniaków
1 jajko
1 cebula
oliwa
sól
pieprz mielony
kilka ,, listków „ wędzonego
łososia
wiórki łososiowe ( ze
słoiczka )
kwaśna śmietana
koperek do dekoracji
Ziemniaki obrać .Ugotować .Utłuc
na puree . Dodać usmażoną na złoto cebulę , jajko, sól , pieprz . Wyrobić . Na
patelni rozgrzać oliwę . Kłaść na oliwę porcje masy ziemniaczanej . Przyklepać
łyżką by się spłaszczyły . Smażyć na rumiano z jednej , a następnie z drugiej
strony .
Podawać kładąc na każdym
łyżeczkę kwaśnej śmietany , kawałek płata wędzonego łososia i ¼ łyżeczki wiórek
łososiowych ( lub po łyżeczce czarnego lub czerwonego kawioru czy usmażonej
ikry ryb słodkowodnych ). Posypać z wierzch grubo zmielonym czarnym pieprzem . Dekorować
gałązką koperku .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz