sobota, 30 lipca 2011

Jabłkowo miętowy kisiel





Delikatny  kisiel ze świeżych jabłek , aromatyzowany ziołami .

Czas : 10 minut

Składniki :

2 duże jabłka kwaskowate
2 łyżki cukru 
2 gałązki mięty
1 gałązka melisy
2 szklanki wody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropli barwnika spożywczego zielonego
Obrać  jabłka ( usunąć gniazdo nasienne  ) .Pokroić  lub utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Posypać cukrem  w garnku i zalać wodą .Dołożyć gałązki miętę i melisę  ( ( całe gałązki). Gotować  w osłodzonej wodzie 10 minut. Wyjąć zioła  . Mąkę ziemniaczaną rozrobić z 1/2 szklanki zimnej wody. Zabarwić wywar kilkoma kropelkami zielonego barwnika spożywczego tak by kisiel nabrał koloru zielonego jabłka .Wlać rozrobioną mąkę do garnka i mieszając ogrzewać aż będzie gęsty .
Podawać udekorowane listkami świeżej mięty i melisy .





1 komentarz:

Bez sosiku pisze...

Łaaaaaaaaa! Kisiel z jabłkami i miętą :> A ja bym jeszcze cynamonku dodała, bo bardzo lubię :D Fajny przepis. W sytuacji kryzysowej wykorzystam!