środa, 20 lipca 2011

Kanapki z tuńczykiem i jajkiem



Zauważyłam , że tuńczyk w oleju doskonale komponuje się smakowo z jajkiem na twardo.
Czas : 5 minut
Składniki :
6 kromek chleba tostowego
1 puszka tuńczyka w oleju ( kawałki )
2 jajka na twardo
18 plasterków ogórka ( dobrze jest go ozdobnie wyciąć )
kawałek papryki konserwowej do dekoracji
listki natki pietruszki ( melisy , mięty , bazylii ) do dekoracji
pieprz grubo mielony do smaku
Chleb podpiec w tosterze .Tuńczyka odsączyć z zalewy , rozdrobnić widelcem . Lekko oprószyć pieprzem . Obrać jajka i pokroić na połówki - a potem każdą na 3 części .Paprykę pokroić w paseczki ( można w drobną kosteczkę ).
Tuńczyka rozłożyć na chleb ( tak by połówka była wolna ) . Na wolnych połówkach położyć plastry ogórka ( po 3 na kromce ) . Na tuńczyku ułożyć po 3 kawałki jajka na twardo . Udekorować listkami i papryką .

Brak komentarzy: