środa, 20 lipca 2011

Kołduny z mięsem kurczaka



Malutkie pierożki z nadzieniem z gotowanego mięsa kurczaka ( z zupy ) - delikatne- doskonałe jako dodatek do kremowych lub czystych zup .

Czas : 45 minut

Składniki :
1 duże udko z kurczaka - ugotowane
1 cebulka
½ łyżki masła
sól
pieprz mielony
1 jajko
mąka
2 łyżki wody
szczypta soli

Oczyścić  mięso z kurczaka z chrząstek, skórek i kości . Utrzeć w malakserze na miazgę .
Cebulę utrzeć na tarce lub bardzo drobno pokroić i zeszklić na maśle .Wymieszać mięso i  cebulę .Doprawić solą , pieprzem .
Zagnieść ciasto z jajka, wody, szczypty soli .Rozwałkować cienko. Wykrawać małe  krążki  - kieliszkiem do jajek na miękko .Na każdy kłaść kulkę farszu .Zlepiać jak małe pierożki .Gotować na osolonym wrzątku z dodatkiem masła  przez 4 minuty od wypłynięcia . Wyjąć łyżka cedzakową .Podawać do zup czystych lub  kremowych .

Z tej porcji wychodzi ok. 50 sztuk kołdunów .
Jeśli chcemy kołduny zamrozić to proponuję je po ugotowaniu rozłożyć na tacce tak by się nie stykały i ostudzić . Posmarować roztopionym masłem i mrozić rozłożone na płaskich tackach najlepiej w takich porcjach na 1 osobę ( wyjmujemy wtedy tyle porcji ile nam akurat potrzeba , a i łatwiej je przechowywać układając tackę na tacce .

A i jeszcze jedno- są takie specjalne ,, wycinarki " do kołdunów , pierogów - takie co to się wałkuje płat ciasta nakłada na taką kratkę dociska - w dołki wkłada kuleczki nadzienia , przykrywa drugim płatem ciasta i wałkuje po wierzchu. Pierożki same się zlepiają i robi się je hurtowo .Ale to już pewnie wszyscy wiedzą .

Brak komentarzy: