środa, 20 lipca 2011

Puree mocno śmietankowe



,,Masowane ziemniaczki ,, jak mówią moje wnuki  ( z ang. mashed potatoes )- czyli po prostu puree ziemniaczane bardzo kremowe.
Czas : 30 minut

Składniki :
5 średnich ziemniaków ( mączyste , dobrej jakości )
3 łyżki masła
3 łyżki crem frensch ( albo 1,5  łyżki serka homogenizowanego naturalnego i 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18 % )
1/2 łyżeczki soli


Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki . Zalać osolonym wrzątkiem i ugotować do miękkości .Odcedzić . Dodać do garnka masło i utłuc dobrze tłuczkiem do ziemniaków .Dołożyć crem frensch ( lub zamiennie śmietanę ) i mieszać drewnianą łyżką aż zrobią się puszyste .

Podawać gorące .Można posypać koperkiem lub drobno usiekanym szczypiorkiem .


Brak komentarzy: