,,Masowane ziemniaczki ,, jak mówią moje wnuki ( z ang. mashed potatoes )- czyli po prostu puree ziemniaczane bardzo kremowe.
Czas : 30 minut
Składniki :
5 średnich ziemniaków ( mączyste , dobrej jakości )
3 łyżki masła
3 łyżki crem frensch ( albo 1,5 łyżki serka homogenizowanego naturalnego i 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18 % )
Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki . Zalać osolonym wrzątkiem i ugotować do miękkości .Odcedzić . Dodać do garnka masło i utłuc dobrze tłuczkiem do ziemniaków .Dołożyć crem frensch ( lub zamiennie śmietanę ) i mieszać drewnianą łyżką aż zrobią się puszyste .
Podawać gorące .Można posypać koperkiem lub drobno usiekanym szczypiorkiem .
Podawać gorące .Można posypać koperkiem lub drobno usiekanym szczypiorkiem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz