czwartek, 28 lipca 2011

Kurczak na dziko z garnka rzymskiego :


Kurczak doprawiony przyprawami do drobiu dzikiego.

Czas : 1 godzina + 2 godziny macerowanie kurczaka

Składniki :

4 uda z kurczaka
2 łyżki oleju słonecznikowego
łyżka mielonego jałowca
łyżeczka mielonej papryki
5 owoców głogu suchego
5 owoców tarniny
5 owoców dzikiej róży
2 czubate łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki
½ łyżeczki mielonego pieprzu
 2 marchewki
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
szczypta soli
2 cebule
½ szklanki wody

Z oleju, pieprzu, papryki , konfitury z czarnej porzeczki , mielonego jałowca , szczypty soli zrobić pastę i natrzeć nią przecięte na dwa kawałki uda z kurczaka .Zostawić na 2 godziny w lodówce . Garnek namoczyć w wodzie na 15 minut .Cebule pokroić w piórka , a marchew w plasterki . Połowę cebuli z marchewką wsypać na dno Garnka Rzymskiego .Włożyć głóg , tarninę, dziką różę , ziele angielskie , liście laurowe .Na tym położyć kawałki kurczaka , wlać wodę i wsypać resztę cebuli i marchewki. Zakryć garnek. Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 100 stopni. Gdy osiągnie tą wartość podkręcić na 180 stopni , a następnie na 230 stopni. Piec 50 minut. Odkryć garnek , dołożyć marynatę od mięsa , zamieszać i dopiec kurczaka 10 minut tak by wierzch był rumiany .Wyjąć , doprawić sos do smaku .  

A tak wygląda Garnek Rzymski 
   

Brak komentarzy: