piątek, 29 lipca 2011

Marchewka z groszkiem i melisą

Delikatna jarzynka o lekko cytrynowym posmaku melisy .





Czas :30 minut

Składniki :
1/2 kg  marchewki
1 puszka konserwowego groszku
2 łyżki usiekanego koperku
1 łyżka masła
szczypta soli
cukier
maggi do smaku
1 łyżka mąki
2 łyżki pokrojonych świeżych listków melisy

Obrane marchewki ugotować do miękkości w osolonej wodzie .Odcedzić pozostawiając 3/4 szklanki wywaru z gotowania . Pokroić marchewki w kosteczkę i wrzucić z powrotem do odlanego wywaru. Dodać odsączony groszek , masło , koper , melisą ( trochę zostawić do dekoracji i zagotować .Oprószyć mąką .Dusić na małym gazie mieszając aż zgęstnieje .Doprawić do smaku maggi , cukrem i szczypta soli .
Przy podawaniu posypać i udekorować melisą .


Brak komentarzy: