poniedziałek, 18 lipca 2011

Mielone porosołowe



Robię w wersji drobiowej lub mieszanej drobiowo-wołowej
Czas: 15 minut
Składniki :
1 ugotowane udo ( ćwiartka ) z kurczaka-duże
20 dag gotowanej chudej wołowiny
1 ugotowana duża marchewka
1 jajko
bułka tarta
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1/2 kostki przyprawy Oxo do drobiu ( zamiennie, sól, pieprz , maggi, mielona papryka )
4 łyżki utartego żółtego sera - ostrego ( użyłam Chedar )
olej do smażenia
Oddzielić  mięso od kości. Obrać ze skórek i chrząstek. Zmielić . Dodać jajko, natkę , utarty ser , 3 płaskie łyżki bułki tartej .Wymieszać. Doprawić rozkruszoną kostką Oxo ( lub przyprawami których normalnie używa się do mielonych ) do smaku. Uformować 4 kotlety . Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju .
Podawać z ziemniakami ( ja robię puree ) i surówką z buraczków .
Dodatek pikantnego sera żółtego powoduje , że kotlety z delikatnego gotowanego mięsa nabierają smaku .



Brak komentarzy: