poniedziałek, 18 lipca 2011

Ogórkowa ,, pół na pół " - gęsta "



Każdy ma swój ulubiony przepis na zupkę ogórkową . Czasem gotuję taką .




Czas : 1 godzina
Składniki :
korpus z kurczaka ( tzw porcja rosołowa  czyli to co zostanie po wyluzowaniu piersi i udek )
5 kiszonych ogórków
1 długi ogórek świeży
2 średnie marchewki
1 mała pietruszka
kawałek selera
1/3 białej części pora
3 średnie ziemniaki
4 łyżki pokrojonego kopru
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
1 kostka bulionu cielęcego Knorra
1 łyżka masła
pieprz mielony
maggi
 słodka  śmietanka 18 %
1 litr wody
Korpus  umyć , podzielić na kawałki . Marchew ( 1,5 sztuki ) , pietruszkę , seler utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Pozostałą marchewkę ( 1/2 sztuki ) pokroić w ozdobne plasterki, por w pół plasterki , ogórek świeży w plasterki  ( bez obierania ) , a obrane ziemniaki w kostkę . Włożyć mięso, warzywa , kostki bulionowe do garnka i zalać wodą . Gotować 50 minut.
Rozpuścić na patelni masło- podsmażyć utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) kiszone ogórki  i połowę koperku .
Wyjąć z zupy korpus kurczaka , a dołożyć przesmażone ogórki. Gotować jeszcze 10 minut.  Doprawić do smaku maggi i pieprzem. Posypać na talerzu resztą kopru.
Osobno podawać słodką śmietankę tak by każdy sobie dolewał na talerzu tyle ile chce .
Obrane od kości mięsko można wrzucić do zupy lub użyć do pierogów , krokietów , pasztecików .



Brak komentarzy: