poniedziałek, 18 lipca 2011

Pieczeń indycza z gruszkami



Trochę jest z tym zachodu ale warto .
Czas : 2 godziny + macerowanie
Składniki :
1,5 kg mięsa z uda indyka
olej słonecznikowy
2 łyżeczki papryki mielonej
1 łyżeczka soli czosnkowej
1 łyżka miodu
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka majeranku
maggi
sól
3 duże gruszki
6 łyżeczek konfitury z żurawiny
4 łyżki cukru
1 łyżka masła
Mięso przed pieczeniem trzeba pozbawić skóry i usunąć kość ( naciąć nad kością i  wyluzować ją ) . Poobcinać wszystkie wystające kawałki  i uformować długi płat bez wystających kawałków .
Odcięte kawałki zmielić . Doprawić do smaku pieprzem , solą czosnkową , maggi .
Zrobić pastę przyprawową z : 1 łyżki oleju, miodu , papryki , soli czosnkowej , pieprzu , majeranku .
Mięso  natrzeć od środka 1/2 marynaty. Położyć na nim mięso mielone tak by nie dochodziło do krawędzi jednego z boków ( odstęp ok 3 cm ) i zwinąć w roladę .
Roladę dobrze obwiązać nicią do mięs i pospinać dodatkowo wykałaczkami.
Natrzeć mięso z wierzchu pozostałą częścią marynaty  i marynować odłożone do lodówki przez kilka godzin .
Wsadzić mięso do rękawa do pieczenia .Ułożyć  w piekarniku .Nastawić go na 200 * C i piec 1 godzinę od chwili osiągnięcia temperatury. Zmniejszyć temperaturę do 160 * C i dopiec jeszcze 30 minut.
Rozciąć rękaw - zlać do garnuszka sos . Dodać łyżkę masła - zagotować i doprawić maggi .
W czasie kiedy mięso się piecze przeciąć gruszki na połówki i usunąć gniazda nasienne .Ułożyć w garnku , zalać wodą , dodać cukier i ugotować je na pół twardo ( czas zależy od wielkości- trzeba sprawdzać ) .Wyjąć i ostudzić .
Podawać pieczeń pokrojoną i plastry z gruszką wypełnioną konfiturą z żurawiny .
Wywar z gotowania gruszek ostudzić doprawić sokiem z cytryny i podawać z kostkami lodu ( można dodać alkoholu ).

Brak komentarzy: