piątek, 29 lipca 2011

Oliwkowe Obento Ole

Czyli Obento z Oliwkami z  Ole .Mogą Japończycy zabierać swoje Obento do pracy, w podróż , na piknik - możemy i my zabierać swoje Ole .




Na Facebooku w profilu Ole Świat Warzywnych Przysmaków trwa Tydzień oliwkowy- no to chyba nie wypada nie brać w tym udziału ( hi hi )




Czas :30 minut

Składniki :
-,,Mix z suszonymi pomidorami w oleju ziołowym "
-,,Mix z papryką w oleju ziołowym "
-,,Oliwki z czosnkiem krojonym w oleju z ziołami "
-Oliwki drylowane całe " ( zielone )
-,,Oliwki nadziewane pastą paprykową "
-,,Felisos ser solankowy z zielonymi oliwkami w oleju "
-,,Felisos ser solankowy z czarnymi oliwkami w oleju "
-,,Oliwki czarne krojone "
-,,Oliwki zielone krojone "
-kilka suszonych pomidorów
-oliwa
-czosnek
-pieprz mielony
odrobina miąższu z bułki
natka pietruszki
ocet balsamiczny
mielone orzechy
1 jajko
kilka plasterków polędwicy surowej wędzonej
kilka kawałków sera żółtego marynowanego w oliwie
kilka plasterków sera żółtego ostrego
2 cienkie cielęce paróweczki
mix sałat
gruszka pokrojona na ćwiartki
kilka pomidorków koktajlowych
Tosty z kilku kawałków chleba tostowego
Zaczynamy od ugotowania jajka na twardo.
W czasie kiedy się gotuje miksujemy trochę  oliwek czarnych krojonych z natką pietruszki, ząbkiem czosnku, miąższem z bułki , octem balsamicznym na Tapenadę .Potem oliwki zielone krojone z natką pietruszki, odrobiną miąższu z bułki i mielonymi orzechami miksujemy na drugą Tapenadę .Wkładamy oba rodzaje w ozdobne pojemniczki zamykane .
Parówki kroimy na trzy i nacinamy w tzw ,, Ośmiorniczki "- a potem wkładamy do wrzątku by się rozwinęły . Wyjmujemy i studzimy .
W pojemniczkach ( lub tak jak ja tutaj w papierowych foremkach do mufinków ) układamy poszczególne przekąski - jajko- ,,ośmiorniczki z parówek " -polędwicę , sery .Do każdego pojemniczka dokładamy jeden lub dwa rodzaje oliwek ( po kilka sztuk). Proponuję np razem z serem żółtym w plastrach i marynowanym podać oba rodzaje Felisos ( z czarnymi i zielonymi oliwkami ) .Do ,,ośmiorniczek "Mix z suszonymi pomidorami .Do polędwicy- Mix z papryką w oleju ziołowym .Do jajka zielone oliwki drylowane całe .Resztę oliwek tj. czarne całe, zielone z czosnkiem krojonym w oleju , i oliwki nadziewane pastą paprykową rozłożyć wg uznania.
Zrobić tosty i przekroić na trójkąty ,
Pojemnik na Obento ( takie japońskie pudełeczko na II śniadanie - czasem bardzo ozdobne i kilku warstwowe ) - pudełko na II śniadanie lub koszyk piknikowy wykładamy serwetkami. Umieszczamy w nich poszczególne przekąski , pomidorki koktajlowe , gruszkę , Tapenady , listki sałat .
W przekąski powbijać wykałaczki lub ,, szpileczki " to koreczków lub specjalne japońskie zapinki do Obento. Jak ktoś umie jeść pałeczkami to zabieramy pałeczki - jak nie to proponuję na spód pudełeczka włożyć sztućce , talerzyki jednorazowe .
Jeszcze tylko coś do picia i uczta z Ole gotowa .
A tak przy okazji to akurat oliwki we wszystkich tych odmianach stoją u mnie stale ( i to z reguły otwarte w lodówce bo wszyscy ciągle je podjadają - nie było więc problemu z tym żeby użyć wielu odmian w jednym posiłku .
Gorąco taki zestaw wszystkim miłośnikom oliwek polecam .



Przepis bierze udział w akcjii Happy Bento Project

Z ciekawostek moje Bento znalazło się na stronie Shusi & Bentu

Brak komentarzy: