Czyli
Obento z Oliwkami z Ole .Mogą Japończycy
zabierać swoje Obento do pracy, w podróż , na piknik - możemy i my zabierać
swoje Ole .
Na
Facebooku w profilu Ole Świat Warzywnych Przysmaków trwa Tydzień oliwkowy- no
to chyba nie wypada nie brać w tym udziału ( hi hi )
Czas
:30 minut
Składniki :
-,,Mix
z suszonymi pomidorami w oleju ziołowym "
-,,Mix
z papryką w oleju ziołowym "
-,,Oliwki
z czosnkiem krojonym w oleju z ziołami "
-Oliwki
drylowane całe " ( zielone )
-,,Oliwki
nadziewane pastą paprykową "
-,,Felisos
ser solankowy z zielonymi oliwkami w oleju "
-,,Felisos
ser solankowy z czarnymi oliwkami w oleju "
-,,Oliwki
czarne krojone "
-,,Oliwki
zielone krojone "
-kilka
suszonych pomidorów
-oliwa
-czosnek
-pieprz
mielony
odrobina
miąższu z bułki
natka
pietruszki
ocet
balsamiczny
mielone
orzechy
1
jajko
kilka
plasterków polędwicy surowej wędzonej
kilka
kawałków sera żółtego marynowanego w oliwie
kilka
plasterków sera żółtego ostrego
2
cienkie cielęce paróweczki
mix
sałat
gruszka
pokrojona na ćwiartki
kilka
pomidorków koktajlowych
Tosty
z kilku kawałków chleba tostowego
Zaczynamy
od ugotowania jajka na twardo.
W
czasie kiedy się gotuje miksujemy trochę
oliwek czarnych krojonych z natką pietruszki, ząbkiem czosnku, miąższem
z bułki , octem balsamicznym na Tapenadę .Potem oliwki zielone krojone z natką
pietruszki, odrobiną miąższu z bułki i mielonymi orzechami miksujemy na drugą
Tapenadę .Wkładamy oba rodzaje w ozdobne pojemniczki zamykane .
Parówki
kroimy na trzy i nacinamy w tzw ,, Ośmiorniczki "- a potem wkładamy do
wrzątku by się rozwinęły . Wyjmujemy i studzimy .
W
pojemniczkach ( lub tak jak ja tutaj w papierowych foremkach do mufinków )
układamy poszczególne przekąski - jajko- ,,ośmiorniczki z parówek "
-polędwicę , sery .Do każdego pojemniczka dokładamy jeden lub dwa rodzaje oliwek
( po kilka sztuk). Proponuję np razem z serem żółtym w plastrach i marynowanym
podać oba rodzaje Felisos ( z czarnymi i zielonymi oliwkami ) .Do
,,ośmiorniczek "Mix z suszonymi pomidorami .Do polędwicy- Mix z papryką w
oleju ziołowym .Do jajka zielone oliwki drylowane całe .Resztę oliwek tj.
czarne całe, zielone z czosnkiem krojonym w oleju , i oliwki nadziewane pastą
paprykową rozłożyć wg uznania.
Zrobić
tosty i przekroić na trójkąty ,
Pojemnik
na Obento ( takie japońskie pudełeczko na II śniadanie - czasem bardzo ozdobne
i kilku warstwowe ) - pudełko na II śniadanie lub koszyk piknikowy wykładamy
serwetkami. Umieszczamy w nich poszczególne przekąski , pomidorki koktajlowe ,
gruszkę , Tapenady , listki sałat .
W
przekąski powbijać wykałaczki lub ,, szpileczki " to koreczków lub
specjalne japońskie zapinki do Obento. Jak ktoś umie jeść pałeczkami to
zabieramy pałeczki - jak nie to proponuję na spód pudełeczka włożyć sztućce ,
talerzyki jednorazowe .
Jeszcze
tylko coś do picia i uczta z Ole gotowa .
A tak
przy okazji to akurat oliwki we wszystkich tych odmianach stoją u mnie stale (
i to z reguły otwarte w lodówce bo wszyscy ciągle je podjadają - nie było więc
problemu z tym żeby użyć wielu odmian w jednym posiłku .
Gorąco
taki zestaw wszystkim miłośnikom oliwek polecam .
Przepis bierze udział w akcjii Happy Bento Project
Z ciekawostek moje Bento znalazło się na stronie Shusi & Bentu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz