Wegetariańskie danie .Można
przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem .Przepis na sos wzorowałam na
przepisie Luny19 – tu jest link do oryginalnego przepisu
Ja potrzebowałam mniejszą ilość
i trochę rzadszy – więc dopasowałam sobie proporcje.
Czas : 1 godzina
Składniki :
8 ziemniaków średniej
wielkości( po 4 na osobę )
5 łyżek oleju słonecznikowego
szczypta mielonej papryki
sól
Na sos :
20-30 kostek sera feta z zalewy solankowej na osobę
( po 10-15 na osobę )
4 łyżki białego sera mielonego
( takiego jak na sernik- nie słodzonego )
4 łyżki gęstego jogurtu
1 ogórek
1 roztarty ząbek czosnku ( lub
mini kostka czosnkowa Knorra )
2 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka octu winnego ( ja
dałam jabłkowy )
1 łyżka pokrojonej natki
pietruszki
sól
pieprz mielony
Ziemniaki obrać , większe
przekroić na pół .Zalać osoloną wodą , doprowadzić do wrzenia i gotować 10
minut. Odcedzić. Olej wymieszać z papryką mielona i szczyptą soli .Ułożyć w
naczyniu do zapiekania ziemniaki i polać olejem .Wymieszać tak by ziemniaki
pokryły się nim . Wstawić do gorącego piekarnika .Piec obracając ziemniaki w trakcie
pieczenia 30-45 minut ( zależnie od wielkości ziemniaków ) .Gdy ziemniaki są
już rumiane i miękkie dołożyć masło i piec jeszcze 5 minut.
W tym czasie gdy ziemniaki się
pieką zmieszać ser z jogurtem , oliwą i octem winnym .Ogórek utrzeć bez
obierania na tarce jarzynowej ( grube oczka ) , lekko osolić i zostawić by
puścił sok . Odcisnąć sok a ogórka dodać do sera . Wsypać natkę pietruszki ,
czosnek .Wymieszać .Doprawić solą i mielonym pieprzem .
Upieczone ziemniaki wyłożyć na
talerz , posypać kostkami fety. Osobno podać sos .( można też polać od razu
ziemniaki sosem , ale moim zdaniem smaczniej jest nakładać sobie porcje sosu na
ziemniaki i tak jeść .)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz