czwartek, 28 lipca 2011

Pierogi ,, zabawa kolorami „


Trochę inne pierogi. Pobawiłam się z ciastem smakowym i barwionym jednocześnie .



Czas :1,5 godziny

Składniki :

Ciasto na pierogi :

2 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
szczypta kurkumy
1 czubata łyżka mielonego szpinaku ( surowy – odsączony z soku )
1 czubata łyżka utartego drobno ugotowanego buraka ( na miazgę )

Farsz I :

4 łyżki zmielonego gotowanego mięsa z kurczaka
½ usmażonej na złoto na łyżeczce oleju drobno pokrojonej cebuli
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta majeranku

Wymieszać mięso z cebulą .Doprawić do smaku solą , pieprzem i majerankiem .

Farsz II :

3 łyżki zmielonego gotowanego mięsa z kurczaka
1 łyżka utartego na tarce jarzynowej ( drobne oczka ) buraka
2 łyżki suszonej żurawiny
szczypta soli
szczypta pieprzu

Wymieszać mięso z burakiem i żurawiną .Doprawić solą i pieprzem .

Farsz III :

6 łyżek mielonego szpinaku ( może być mrożony )
1 łyżeczka masła
szczypta utartego czosnku ( lub Mini kostki czosnkowej Knorra )
szczypta pieprzu
2 łyżki drobno pokrojonej twardej Fety

Na patelni rozgrzać masło i chwilę smażyć szpinak tak by odparował nadmiar wody . Zdjąć z patelni . Ostudzić . Dodać Fetę .Wymieszać .Doprawić solą , pieprzem i czosnkiem .

Wsypać mąkę ( 1,5 szklanki ) do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . Podzielić ciasto na 3 części .Zawinąć w folię spożywczą by nie obsychało.
Do 1 –szej części dodać kurkumę i wyrobić tak by ciasto stało się żółte .
Do 2-giej części dodać szpinak i wyrobić – jak trzeba dosypać mąki .
Do 3-ciej dodać buraczka i wyrobić – jak trzeba dosypać mąki .

Posypać blat mąką i rozwałkować  1 –sze ciasto. Wykrawać szklanką krążki  .Na ciasto nakładać porcję farszu -1-szego z mięsa z cebulką   i zlepiać pierożki.
Posypać blat mąką i rozwałkować 2-gie ciasto .Wykroić szklanką krążki .Na ciasto nakładać porcję farszu – 2- giego z miesa z buraczkiem i żurawiną i zlepiać pierożki .
Posypać blat mąką i rozwałkować 3-cie ciasto .Wykroić szklanką krążki  .Na ciasto nakładać porcję farszu-3-ciego ze szpinaku z Fetą i zlepiać pierożki .

 Układać na wysypanej mąka tacce .Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Z tej porcji wychodzi ok.35 sztuk pierożków .
Podawać okraszone .

1 komentarz:

Trzcinowisko pisze...

Rewelacyjne kolorki:)