Delikatne danie dietetyczne .
Dodatek owoców i marynowanie w konfiturze mandarynkowej nadaje potrawie wspaniałego smaku .
Czas : 45 minut
Składniki :
2 nieduże piersi z kurczaka
40 cząstek mandarynek z syropu
( w puszce )
2 łyżeczki konfitury
mandarynkowej
¼ łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżki oleju słonecznikowego
½ Bulionetki drobiowe Knorra
Każda pierś naciąć tak by
utworzyła się kieszonka .Zrobić pastę z oleju, konfitury ,pieprzu , Bulionetki i natrzeć nią piersi z kurczaka na zewnątrz i
w środku kieszonek . Włożyć do pojemniczka , przykryć i zostawić w lodówce na
noc .Obetrzeć marynatę .W kieszonki włożyć po 20 cząstek mandarynek .Spiąć
wykałaczkami . Ułożyć na dolnym poziomie
parowaru . Gotować całość 40 minut ( od włączenia parowaru – czyli ok. 30 minut
aktywnego gotowania )
Podawać z ryżem .( ja
ugotowałam na parze w miseczce do ryżu nad mięsem 1 woreczek ryżu + 2 łyżeczki masła + 1
szklanki wody z rozpuszczoną w niej 1/3 Bulionetki drobiowej Knorra ) .
Dodatkowo obłożyłam kurczaka
resztą mandarynek z syropu .
Zrobiłam też mizerię z dość
grubo pokrojonego ogórka z pieprzem cytrynowym ( reszta normalnie jak mizeria )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz