czwartek, 28 lipca 2011

Pierś z kurczaka nadziewana mandarynkami z parowaru


Delikatne danie dietetyczne . Dodatek owoców i marynowanie w konfiturze mandarynkowej  nadaje potrawie wspaniałego smaku .



Czas : 45 minut

Składniki :

2 nieduże piersi z kurczaka
40 cząstek mandarynek z syropu ( w puszce )
2 łyżeczki konfitury mandarynkowej
¼ łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżki oleju słonecznikowego
½ Bulionetki drobiowe Knorra  

Każda pierś naciąć tak by utworzyła się kieszonka .Zrobić pastę z oleju, konfitury ,pieprzu , Bulionetki  i natrzeć nią piersi z kurczaka na zewnątrz i w środku kieszonek . Włożyć do pojemniczka , przykryć i zostawić w lodówce na noc .Obetrzeć marynatę .W kieszonki włożyć po 20 cząstek mandarynek .Spiąć wykałaczkami . Ułożyć na dolnym  poziomie parowaru . Gotować całość 40 minut ( od włączenia parowaru – czyli ok. 30 minut aktywnego gotowania )

Podawać z ryżem .( ja ugotowałam na parze w miseczce do ryżu nad mięsem  1 woreczek ryżu + 2 łyżeczki masła + 1 szklanki wody z rozpuszczoną w niej 1/3  Bulionetki drobiowej Knorra ) .
Dodatkowo obłożyłam kurczaka resztą mandarynek z syropu .
Zrobiłam też mizerię z dość grubo pokrojonego ogórka z pieprzem cytrynowym ( reszta normalnie jak mizeria )

Brak komentarzy: