poniedziałek, 18 lipca 2011

Polędwiczka wieprzowa z żurawiną



Lubię polędwiczki z dwóch powodów jest smaczna i szybko sie ja robi.
Czas : 45 minut
Składniki :
1 polędwiczka wieprzowa ok.35 dag
2 łyżki oleju
1 cebula
1 przyprawa mini kostka Czosnek ( Knorr )
1/2 łyżeczki papryki mielonej
1 łyżka przyprawy Delikat w płynie
1/2 kostka do mięs pieczeniowa ( Knorr )
2 szklanki wody
3 łyżki śmietanki do kawy w proszku
1 łyżeczka mąki
Polędwiczkę przeciąć na 3 części wzdłuż . Upleść warkocz i zawiązać go nicią do wiązania mięsa na obu końcach ( oczywiście można robić polędwiczkę w całości ) .Mięso natrzeć rozkruszoną kostką czosnkową , papryką , Delikatem. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i włożyć na gorący polędwiczkę . Obsmażać na rumiano z obu stron .Dosypać drobno pokrojoną cebulę i też lekko obsmażyć . Podlać wodą . Dodać kostkę pieczeniową . Dusić 45 minut .Jeśli płyn za bardzo odparuje to go uzupełnić . Gdy mięso jest już miękkie powinno zostać ok 2/3 szklanki sosu . Wyjąć polędwiczkę . Usunąć nici i podzielić mięso na 2 porcje . Do sosu wsypać śmietankę .Mąkę zmieszać z kilkoma łyżkami wody i wlać do garnka .Zamieszać - zagotować .Sos doprawić do smaku żurawiną .
Polędwiczkę podawać z ziemniakami z wody i żurawiną do mięs . Ja kupuję  ,,Żurawinę błotną " ( z Krakowskiego kredensu - jest pyszna ).
I jeszcze jedno- czemu używam śmietanki w proszku - po prostu nie chciałam zwiększać ilości sosu a zrobić go kremowym- delikatnym.

Brak komentarzy: