poniedziałek, 18 lipca 2011

Klasyczne schabowe na pieczarkach



Kotlety nabierają smaku przez to że są podduszone na smaku z pieczarek.



Czas : 30 minut

Składniki :

4 kotlety schabowe bez kości
1 jajko
mąka
bułka tarta
sól
pieprz mielony
20 małych pieczarek
klarowane masło do smażenia ( lub w ostateczności olej słonecznikowy
Kotlety roztłuc tłuczkiem do mięsa . Posolić i posypać pieprzem. Panierować w mące , jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać klarowane masło  i smażyć na nim kotlety na rumiano z obu stron .Zdjąć z patelni .
Na nowej porcji klarowanego masła smażyć na rumiano kapelusze małych pieczarek ( ogonki też )- po usmażeniu posolić . Odsunąć pieczarki na bok . Dołożyć na patelnię kotlety .Podlać kilkoma łyżkami wody i skropić maggi . Przykryć dużą pokrywką i dusić kilka minut aż woda odparuje ( przełożyć w tym czasie kotlety na drugą stronę ) . Kotlety wchłaniają w siebie aromat pieczarek i nabierają smaku .

Brak komentarzy: