O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

niedziela, 24 lipca 2011

Przekładaniec kremowy z czereśniami


Ponieważ ,,Ciasto biszkoptowe zczereśniami wg Babcigramolki „ jest jak dla mnie lekko za suche postanowiłam je zmodyfikować .



Czas : 1 godzina + 6 godzin zastyganie kremu

Składniki :

2 jajka
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
1/6 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kisielu wiśniowego ( takiego na ½ litra wody )
1 szklanka wydrylowanych czarnych czereśni
½ łyżki masła do wysmarowania foremki
bułka tarta do wysypania foremki
1 ½ gotowego kremu czekoladowego do tortów ( w proszku )
450 mll zimnego mleka
wiórki kokosowe ( 3 łyżki )
wiórki czekoladowe ( 3 łyżki )


Ubić pianę z  białek z 1/2 szklanką cukru. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia .Dodawać po łyżce do piany z białek  miksując cały czas . W trakcie dodawania mąki wrzucić do masy po jednym żółtku ( 2 sztuki ).Podzielić ciasto na pół .Do jednej części dodać kisiel- zmiksować .Średnią lub małą foremkę ,,keksówkę „ wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .Wkładać na przemian po kilka łyżek jasnego i czerwonego  ciasta .Na wierzchu ułożyć czereśnie ( w trakcie pieczenia wpadną w ciasto . Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni . Ciasto piec ok. 45 minut ( czas zależy od wielkości blaszki ).Trzeba pilnować i gdy biszkopt zrobi się złoty z wierzchu ostrożnie sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony .Gdyby był jeszcze wilgotny to przykryć wierzch folią aluminiową i dopiec ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia .
W tym czasie kiedy ciasto stygnie wlać mleko do wysokiego naczynia .Wsypać krem . Ubić mikserem na sztywno .
Pokroić ciasto na w miarę cienkie plastry. Smarować z jednej strony czubatą łyżka kremu ( tak jak przy robieniu Metrowca ) , sklejać ze sobą dobrze dociskając .Układać w foremce .Resztą kremu posmarować wierzch ciasta .Posypać wiórkami kokosowymi i wiórkami czekoladowymi .Wstawić do lodówki na minimum 6 godzin ( jeszcze lepiej na noc ) .
Kroić ciasto po skosie jak Metroświec .
Ciasto przesiąka kremem przez to nie jest takie suche. 

Brak komentarzy: