czwartek, 21 lipca 2011

Sernik na kruchym cieście z jagodami



Zwykły sernik na kruchym spodzie podany z konfiturą jagodową ( najlepiej niskosłodzoną ). Bardzo smaczny .Od razu uprzedzam nie do końca samodzielnie robiony . Nie mam daru do pieczenia ciast - za to moja przyjaciółka ma .No to ja posłusznie sypię i mieszam a Ona wie co i jak. 


Czas : 2 godziny

Składniki :

Ciasto:
20 dag mąki
10 dag cukru
10 dag masła + masło do wysmarowania blaszki
 2 żółtka
 2 łyżki kwaśnej śmietany
bułka tarta do wysypania blaszki

Masa serowa :

½ kg sera mielonego ( dobry biały ser zmielić trzy razy lub gotowy sprawdzony mielony  ser na sernik)
2 łyżki mąki ziemniaczanej ( lub ½ budyniu waniliowego )
1 szklanka cukru
3 jajka
6 łyżek masła
1 cukier waniliowy

1 słoik konfitury jagodowej ( domowej roboty lub kupnej – nie za słodkiej )

Zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym . . Ubić pianę z białek. Do sera dodać kogel-mogel , pianę z białek, roztopione i przestudzone masło , mąkę ziemniaczaną .Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyłożyć ciasto na blaszkę i podpiec przez 15 minut. Potem wyłożyć na ciasto masę serową i piec przez 30-40 minut .Wyjąć . Ostudzić . Konfiturę jagodową podgrzać lekko w garnuszku i ciepłą wyłożyć na ciasto. Zostawić aż konfitura ostygnie.

Ja dekoruję każdy kawałek pokrojonego sernika ozdobami z opłatka ( kwiatki itp.  ) lub kleksem bitej śmietany .

Można też urozmaicić ciasto dzieląc je na 2 lub 3 części i na każdą wykładając inną konfiturę Np. wiśniową , jagodową , truskawkową i pomarańczową . Będziemy wtedy mieć za jednym pieczeniem 4 różne serniki . 

Brak komentarzy: