Zwykły sernik na kruchym
spodzie podany z konfiturą jagodową ( najlepiej niskosłodzoną ). Bardzo smaczny
.Od razu uprzedzam nie do końca samodzielnie robiony . Nie mam daru do pieczenia ciast - za to moja przyjaciółka ma .No to ja posłusznie sypię i mieszam a Ona wie co i jak.
Czas : 2 godziny
Składniki :
Ciasto:
20 dag mąki
10 dag cukru
10 dag masła + masło do
wysmarowania blaszki
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
bułka tarta do wysypania blaszki
Masa serowa :
½ kg sera mielonego ( dobry
biały ser zmielić trzy razy lub gotowy sprawdzony mielony ser na sernik)
2 łyżki mąki ziemniaczanej ( lub
½ budyniu waniliowego )
1 szklanka cukru
3 jajka
6 łyżek masła
1 cukier waniliowy
1 słoik konfitury jagodowej (
domowej roboty lub kupnej – nie za słodkiej )
Zagnieść ciasto . Zawinąć w
folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie utrzeć żółtka z
cukrem i cukrem waniliowym . . Ubić pianę z białek. Do sera dodać kogel-mogel ,
pianę z białek, roztopione i przestudzone masło , mąkę ziemniaczaną .Blaszkę
wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Wyłożyć ciasto na blaszkę i podpiec przez 15 minut. Potem wyłożyć na ciasto
masę serową i piec przez 30-40 minut .Wyjąć . Ostudzić . Konfiturę jagodową
podgrzać lekko w garnuszku i ciepłą wyłożyć na ciasto. Zostawić aż konfitura
ostygnie.
Ja dekoruję każdy kawałek
pokrojonego sernika ozdobami z opłatka ( kwiatki itp. ) lub kleksem bitej śmietany .
Można też urozmaicić ciasto
dzieląc je na 2 lub 3 części i na każdą wykładając inną konfiturę Np. wiśniową
, jagodową , truskawkową i pomarańczową . Będziemy wtedy mieć za jednym
pieczeniem 4 różne serniki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz