Chrupiące
małe filety soli panierowane w jaku i bułce tartej.
Czas
: 15 minut + macerowanie
Składniki
:
2
małe filety soli bez skóry
1/2
dużej cytryny
1
jajko
bułka
tarta
sól
morska
pieprz
grubo mielony
olej
z pestek winogron
1
łyżka masła
Filety
z soli umyć i skropić sokiem z cytryny . Zostawić na pół godziny w lodówce w
zamkniętym pojemniku . Wyjąć .Dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi
. Posolić i posypać pieprzem. Roztrzepać wbite na talerzyk jajko. Filety
panierować w jajku- bułce tartej- jajku i znów bułce tartej. Na patelni
rozgrzać olej . Smażyć filety na rumiano z obu stron. W ostatniej fazie
smażenia dołożyć masło .
Podawać
z frytkami lub ziemniakami z wody i sezonową surówką .
3 komentarze:
W sam raz na dzisiejszy obiad.
Wygląda pieknie...Ciesze , że Babcia Gramolka załozyła bloga, będę tu częstym gościem..Pozdrawiam..
Pierwszy raz robilem rybke... i byla tip top
Prześlij komentarz