piątek, 22 lipca 2011

Sola panierowana



Chrupiące małe filety soli panierowane w jaku i bułce tartej.
Czas : 15 minut + macerowanie
Składniki :
2 małe filety soli bez skóry
1/2 dużej cytryny
1 jajko
bułka tarta
sól morska
pieprz grubo mielony
olej z pestek winogron
1 łyżka masła
Filety z soli umyć i skropić sokiem z cytryny . Zostawić na pół godziny w lodówce w zamkniętym pojemniku . Wyjąć .Dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Posolić i posypać pieprzem. Roztrzepać wbite na talerzyk jajko. Filety panierować w jajku- bułce tartej- jajku i znów bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej . Smażyć filety na rumiano z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dołożyć masło .
Podawać z frytkami lub ziemniakami z wody i sezonową surówką .

3 komentarze:

kabamaiga pisze...

W sam raz na dzisiejszy obiad.

Bożena pisze...

Wygląda pieknie...Ciesze , że Babcia Gramolka załozyła bloga, będę tu częstym gościem..Pozdrawiam..

Anonimowy pisze...

Pierwszy raz robilem rybke... i byla tip top